Šternberk: Výroba minerálního oleje má významný vliv na životní prostředí

18.12.2017 13:01

V listopadu letošního roku probíhalo zjišťovací řízení EIA (proces posuzování vlivů na životní prostředí) u záměru „Výroba minerálního oleje Šternberk“ v Uničovské ulici ve Šternberku.

Šternberk: Výroba minerálního oleje má významný vliv na životní prostředí
Foto: wikimedia.org/Miloš Hlávka
Popisek: Šternberk

V rámci tohoto zjišťovacího řízení, jehož cílem bylo zjistit, zda může mít předmětný záměr vliv na životní prostředí a tudíž je nutné ho posuzovat dle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění pozdějších předpisů, bylo uplatněno mnoho námitek a připomínek od odborné i laické veřejnosti.

K záměru vydala nesouhlas také Rada města Šternberka, a to usnesením č. 2322/61 ze 13. listopadu 2017.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP), které je v tomto případě správním úřadem, který proces EIA vede, obdrželo požadavky na důkladnější posouzení záměru od dotčených správních úřadů, kterými jsou Krajský úřad Olomouckého kraje (odbor životního prostředí a zemědělství) a Městský úřad Šternberk (odbor životního prostředí). Svá vyjádření a nesouhlasy se záměrem podalo také Hnutí Duha, Spolek Arnika a cca 100 občanů města.

Na základě obdržených vyjádření a nesouhlasů dospělo MŽP k závěru, že záměr může mít významný vliv na životní prostředí a podléhá posouzení dle výše citovaného zákona. Zároveň MŽP uložilo investorovi zaměřit se v novém posouzení na konkrétní oblasti vlivu záměru na životní prostředí, které jsou specifikovány v Závěru zjišťovacího řízení. Nyní bude záležet na investorovi, zda bude ochoten připravit podrobnější dokumentaci dle požadavků MŽP a podstoupit s ní proces posuzování vlivů záměru na životní prostředí.

Závěr zjišťovacího řízení a kopie všech vyjádření jsou zveřejněny v Informačním systému EIA na stránkách zde pod kódem OV8240 v sekci Závěr zjišťovacího řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…