Strakonice: Naučná stezka Tůně u Hajské

01.09.2019 12:33

V sobotu 31. 8. 2019 byla slavnostně otevřena naučná stezka v přírodní památce poblíž Strakonic. Nachází se v přírodní památce Tůně u Hajské.

Strakonice: Naučná stezka Tůně u Hajské
Foto: Strakonice.eu
Popisek: Strakonice

Slavnostního otevření se zúčastnil také Břetislav Hrdlička starosta Strakonic, Jaroslav Brůžek vedoucí odboru životního prostředí MěÚ Strakonice nebo Zdeněk Klimeš vedoucí Odboru životního prostředí, zemědělství a lesnictví Krajského úřadu Jihočeského kraje.

Naučná stezka veřejnosti představuje zdejší specifický biotop, který je unikátní mozaikou travnatých ploch, tůní, přilehlých mokřadů a vysokých stromových porostů, které poskytují podmínky pro rozvoj lužních společenstev s výskytem vzácných a chráněných druhů rostlin například masožravých. Kromě rostlin se v lokalitě nachází také vzácní živočichové, například obojživelníci či ptáci.

Autorem a realizátorem projektu naučné stezky je Základní organizace Českého svazu ochránců přírody ONYX, která se zaměřuje na projekty sloužící k ochraně a podpoře biodiverzity. Ke vzniku přispěl projekt „Blíž přírodě“ (www.blizprirode.cz) financovaný společností NET4GAS. Dalšími partnery jsou centrála ČSOP, Jihočeský kraj a Město Strakonice.

„Zdejší přírodní památka představuje doslova ostrůvek v kulturní krajině s ojedinělým biotopem v intenzivně zemědělsky využívané nivě Otavy, který se zachoval jen díky pro zemědělství nevhodné konfiguraci terénu a podmáčenosti lokality a od roku 1985 s následnou zákonnou ochranou,“ uvedl Marek Fügner z Českého svazu ochránců přírody ONYX.

Z rostlin zde příchozí uvidí například žebratku bahenní, ale i populace skokana zeleného nebo užovky obojkové. Z ptáků zde žije cvrčilka zelená, sýkora lužní, strnad rákosní a ohrožené druhy krutihlav obecný a žluva hajní.

Přírodní památka Tůně u Hajské leží v údolní nivě Otavy u osady Hajská asi dva kilometry východně od železničního nádraží ve Strakonicích. Lokalita je zhruba jeden kilometr dlouhá a nachází se v prostoru mezi pravým břehem Otavy a železniční tratí Strakonice - České Budějovice na rozloze více než šesti hektarů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…