Jedná se o ojedinělý proces výroby, typický pro minipivovary, kdy se chmel také přidává do již uvařeného piva a tam se nechá zrát. Za studena tu chmelí světlého Klostermanna, kterého v pivovaru vaří od února tohoto roku. Pivo se stupňovitostí 11,80 % hm. a s obsahem alkoholu 4,7 % objemových, tak získá zcela novou chuť. „Studené chmelení dokáže z přidaného chmele dostat ty správné chutě přímo ke konzumentovi. Nejen, že se chmel přidává třikrát na varně, ale také přímo do ležáckého tanku, takže se jedná o čtyřikát chmelené pivo,“ uvádí Krankus.
„Po týdenním kvašení v otevřených kádích na spilce dozrává 40 dnů v ležáckém tanku. Prokvašení je záměrně nižší, aby vynikla jeho velmi dobrá pitelnost,“ dopňuje Krankuse jeho zástupce Vlastimil Matej. Poprvé letos strakoničtí pivovarníci uvařili za studena chmelené pivo v září před zdejší poutí, jednalo se o Svatováclavský ležák, úspěch tohoto piva je přesvědčil o pokračování v přípravě touto metodou.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV