Strakonice: Pivovar Dudák nově vaří světlého Klostermanna unikátní metodou

25. 10. 2018 12:16

Sládek strakonického pivovaru Dudák Dušan Krankus začal vařit za studena chmelené pivo. Po prvním úspěchu se Svatováclavským speciálem, bude světlý ležák Klostermann vařit pouze touto unikátní metodou.

Strakonice: Pivovar Dudák nově vaří světlého Klostermanna unikátní metodou
Foto: Strakonice.eu
Popisek: Strakonice

Jedná se o ojedinělý proces výroby, typický pro minipivovary, kdy se chmel také přidává do již uvařeného piva a tam se nechá zrát. Za studena tu chmelí světlého Klostermanna, kterého v pivovaru vaří od února tohoto roku. Pivo se stupňovitostí 11,80 % hm. a s obsahem alkoholu 4,7 % objemových, tak získá zcela novou chuť. „Studené chmelení dokáže z přidaného chmele dostat ty správné chutě přímo ke konzumentovi. Nejen, že se chmel přidává třikrát na varně, ale také přímo do ležáckého tanku, takže se jedná o čtyřikát chmelené pivo,“ uvádí Krankus.

„Po týdenním kvašení v otevřených kádích na spilce dozrává 40 dnů v ležáckém tanku. Prokvašení je záměrně nižší, aby vynikla jeho velmi dobrá pitelnost,“ dopňuje Krankuse jeho zástupce Vlastimil Matej. Poprvé letos strakoničtí pivovarníci uvařili za studena chmelené pivo v září před zdejší poutí, jednalo se o Svatováclavský ležák, úspěch tohoto piva je přesvědčil o pokračování v přípravě touto metodou.

Nová prodejna před pivovarem

Světlý ležák Klostermann je vařený z moravských ječných sladů a žateckého chmele. Za svou nezaměnitelnou vůni a chuť vděčí za studena přidanému hlávkovému chmelu odrůdy Kazbek. Ta patří mezi nově vyšlechtěné odrůdy a je charakteristická svou kořenitou vůní s lehkým nádechem citrusu.

Český chmel pak při nízké teplotě ležák obohatí o charakteristickou vůni a co se chuti týká i výrazné a příjemné chmelové doznívání, které se neobjevuje jen na kořeni jazyka, ale zaplní s každým douškem celá ústa. Pivo se začalo distribuovat k jednotlivým zákazníkům zhruba na konci druhé říjnové dekády. Postupně ho bude možné ochutnat ve vybraných restauracích, jak ve Strakonicích tak v ostatních regionech České republiky, kam v současné době pivovar své výrobky vozí. Pivovar ho také během listopadu začne stáčet do lahví, které jako první budou dostupné v nově vybudované prodejně před pivovarem.

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

autor: PV

Bety.cz - magazín nejen pro mámy - horoskopy, recepty, diskuse, soutěže

Bety.cz TESTOVÁNÍ - Testujte s námi nové produkty či služby a o své názory a doporučení se podělte s ostatními čtenářkami Bety.cz.

Prostřeno.cz - recepty on-line - vaření, recepty, gastronomie

reklama
Tento článek je již staršího data a diskuse k němu byla uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Další články z rubriky

Prachatice: Montessori fandí hmyzu

9:15 Prachatice: Montessori fandí hmyzu

Letošní podzim se v Montessori třídách na Národce nese v duchu objednávání a výroby úkrytů pro hmyz.