Strakonice: Pivovar Dudák nově vaří světlého Klostermanna unikátní metodou

25.10.2018 12:16

Sládek strakonického pivovaru Dudák Dušan Krankus začal vařit za studena chmelené pivo. Po prvním úspěchu se Svatováclavským speciálem, bude světlý ležák Klostermann vařit pouze touto unikátní metodou.

Strakonice: Pivovar Dudák nově vaří světlého Klostermanna unikátní metodou
Foto: Strakonice.eu
Popisek: Strakonice

Jedná se o ojedinělý proces výroby, typický pro minipivovary, kdy se chmel také přidává do již uvařeného piva a tam se nechá zrát. Za studena tu chmelí světlého Klostermanna, kterého v pivovaru vaří od února tohoto roku. Pivo se stupňovitostí 11,80 % hm. a s obsahem alkoholu 4,7 % objemových, tak získá zcela novou chuť. „Studené chmelení dokáže z přidaného chmele dostat ty správné chutě přímo ke konzumentovi. Nejen, že se chmel přidává třikrát na varně, ale také přímo do ležáckého tanku, takže se jedná o čtyřikát chmelené pivo,“ uvádí Krankus.

„Po týdenním kvašení v otevřených kádích na spilce dozrává 40 dnů v ležáckém tanku. Prokvašení je záměrně nižší, aby vynikla jeho velmi dobrá pitelnost,“ dopňuje Krankuse jeho zástupce Vlastimil Matej. Poprvé letos strakoničtí pivovarníci uvařili za studena chmelené pivo v září před zdejší poutí, jednalo se o Svatováclavský ležák, úspěch tohoto piva je přesvědčil o pokračování v přípravě touto metodou.

Nová prodejna před pivovarem

Světlý ležák Klostermann je vařený z moravských ječných sladů a žateckého chmele. Za svou nezaměnitelnou vůni a chuť vděčí za studena přidanému hlávkovému chmelu odrůdy Kazbek. Ta patří mezi nově vyšlechtěné odrůdy a je charakteristická svou kořenitou vůní s lehkým nádechem citrusu.

Český chmel pak při nízké teplotě ležák obohatí o charakteristickou vůni a co se chuti týká i výrazné a příjemné chmelové doznívání, které se neobjevuje jen na kořeni jazyka, ale zaplní s každým douškem celá ústa. Pivo se začalo distribuovat k jednotlivým zákazníkům zhruba na konci druhé říjnové dekády. Postupně ho bude možné ochutnat ve vybraných restauracích, jak ve Strakonicích tak v ostatních regionech České republiky, kam v současné době pivovar své výrobky vozí. Pivovar ho také během listopadu začne stáčet do lahví, které jako první budou dostupné v nově vybudované prodejně před pivovarem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…