Stržínek (ANO): Valašské Meziříčí chystá investice za 147 milionů korun

30.01.2021 14:01

Zastupitelé na svém jednání ve čtvrtek 28. ledna schválili konečnou podobu rozpočtu na rok 2021. Město bude hospodařit s příjmy téměř 511 a výdaji 690 milionů Kč.

Stržínek (ANO): Valašské Meziříčí chystá investice za 147 milionů korun
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO)

V prvním měsíci letošního roku hospodařilo Valašské Meziříčí v režimu rozpočtového provizoria. Důvodem byly zejména nejasné finanční dopady „daňového balíčku“ a dalších opatření vlády na rozpočet města. „Díky tomu jsme nyní mohli schválit reálnější podobu rozpočtu. Stejně jako v předchozím roce bude deficitní. Rozdíl mezi příjmy a výdaji vyrovnáme prostřednictvím zůstatků na účtech, které činí více jak 177 milionů korun a nedočerpaným téměř 10 milionovým úvěrem z předchozích let,“ vysvětlil starosta Robert Stržínek. „Tvorbu rozpočtu zejména na příjmové straně nepříznivě ovlivnila nejistota spojená s pandemií onemocnění COVID-19. Proto jsme museli snížit odhad daňových příjmů o cirka 13 procent proti roku 2020. Zároveň není jasné, zda možné další vlny pandemie negativně neovlivní daňové příjmy v průběhu roku a my tak nebudeme muset příjmovou i výdajovou stránku rozpočtu znovu upravovat,“ navázal Zdeněk Studeník, vedoucí finanční odboru radnice.

Vedení města zároveň počítá s tím, že přes 21 % rozpočtu budou tvořit investice. „Konkrétně se jedná o téměř 147 milionů korun. V rozpočtu je například shodně zahrnuta částka 20 milionů na zahájení revitalizace náměstí a letního koupaliště včetně takzvané bazénové díry, dále 6,3 milionu na nový chodník a úpravu parkoviště na ulici Žerotínova či 4 miliony na stavební úpravy tělocvičny ZŠ Masarykova a 2,7 milionu na úpravy šaten ZŠ Křižná,“ nastínil Robert Stržínek. V rámci investic počítá město pro letošek také s již v prosinci předschválenými akcemi – zateplení MŠ Seifertova včetně rekuperace s projektovanými náklady 23 milionů, šestou a poslední etapu regenerace panelového sídliště Křižná za 16 milionů či protipovodňová opatření města za téměř 10 milionů Kč. „Zastupitelé pak nepočítají s užitím investiční rezervy ve výši 30 milionů, kterou z rozpočtu na rok 2021 vyřadili. Ve fondu obnovy majetku jsme zároveň ponechali necelých 51 milionů korun, s jejichž čerpáním letos také nepočítáme a chceme je podržet jako rezervu do dalších let,“ uzavřel starosta Stržínek. Rozpočet pro rok 2021 schválilo 18 z 23 přítomných zastupitelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…