Šumperk: Autobusové nádraží je ve finále soutěže Chytrá města 2021

14.11.2021 14:56 | Tisková zpráva

Město Šumperk bude prezentovat v prostorách Českého vysokého učení technického v Praze svůj projekt Přestupní terminál Šumperk. Tento projekt se totiž stal jedním z finalistů letošního V. ročníku soutěže Chytrá města 2021.

Šumperk: Autobusové nádraží je ve finále soutěže Chytrá města 2021
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

„Všechna chytrá řešení, která postoupila mezi finalisty ve své kategorii, budou vystavena na velkoformátových deskách v prostorách Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze, kde si je tak bude moci prohlédnout i veřejnost. Město Šumperk přihlásilo autobusové nádraží do kategorie doprava a mobilita,“ vysvětlil šumperský místostarosta Jakub Jirgl. Slavnostní vyhlášení vítězů soutěže se uskuteční 2. prosince v Praze, pokud to epidemická situace dovolí. Pro tuto příležitost natáčel místostarosta v Praze krátký medailonek, ve kterém autobusové nádrží představil.

Realizace autobusového nádraží odstartovala v květnu 2019, první autobus z rekonstruovaného terminálu vyjel v lednu 2021. Projekt zahrnoval nejen rekonstrukci autobusového nádraží, ale i prostor přednádraží na protilehlé straně páteřní Jesenické ulice.

Na autobusovém nádraží v Šumperku, které po rekonstrukci patří k nejmodernějším v České republice, zastaví každý den 400 autobusů a využívá jej 8 tisíc cestujících denně. Na zastřešení nástupišť, výpravní budově i zastávce MHD jsou zelené střechy, akumulační nádrž zachycuje dešťovou vodu, která je využívána na zálivku, na nástupištích jsou vzrostlé stromy, tvůrci projektu využili také chytré technologie, díky kterým je snižován světelný smog, hlučnost i emise.

„Těší mne, že náš projekt zaujal porotu a že naše nádraží práci budeme moci představit odborné veřejnosti,“ doplnil Jakub Jirgl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…