Šumperk: Dobrovolné hasiče prověřil nouzový stav

03.06.2020 11:11

Příjem a výdej desinfekce i ochranných prostředků, pomoc Policii ČR v hlídkové činnosti v uzavřené oblasti na Litovelsku a Uničovsku, desinfekce domů s pečovatelskou službou a zastávek veřejné hromadné dopravy – taková byla hlavní náplň práce dobrovolných hasičů z Temenice během koronavirového nouzového stavu.

Šumperk: Dobrovolné hasiče prověřil nouzový stav
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

„V souvislosti s nákazou COVID – 19 jednotka zasahovala na základě rozhodnutí Krizového štábu ORP Šumperk celkem u 21 událostí. Mimo tuto činnost jsme vyjížděli k šesti požárům, další tři technické výjezdy se týkaly odstranění nebezpečných stavů,“ uvedl velitel Jednotky dobrovolných hasičů města Šumperka Pavel Koutný, který potvrdil, že nouzový stav byl pro něj obrovskou zkušeností. „Nic podobného jsme dosud nezažili a doufám, že již ani nezažijeme,“ dodal Pavel Koutný.

Vysvětlil, že po doporučení HZS Olomouckého kraje, musel zrušit veškerá školení, odbornou přípravu, porady, předávání a přebírání služeb včetně pravidelné údržby techniky a technických prostředků a zajistit, aby se jeho muži potkávali pouze při vyhlášení poplachu nebo při plnění úkolů vyplývajících z požadavků krizového štábu. „Pokud by se v jednotce objevila nákaza, museli by všichni do karantény. Proto jsme podnikali takové kroky, aby naše akceschopnost nebyla a nemohla být narušena,“ vysvětlil velitel hasičů.

Občanské sdružení Sbor dobrovolných hasičů Temenice čítá čtyři desítky dospělých členů a zhruba dvě desítky dětí. V čele dobrovolníků stojí starosta František Horák. „Čtrnáct mužů je zapojeno do Jednotky sboru dobrovolných hasičů města Šumperka, která je plně financována radnicí s přispěním státu a Olomouckého kraje. Zajišťuje organizační a operační činnost , to znamená, že si členové doplňují své znalosti na pravidelných školeních a odborné přípravě, které jsou každý měsíc, starají se o techniku, slouží dosažitelnost a účastní se výjezdů,“ doplnil velitel Pavel Koutný.

Počet zásahů, na které bývá jednotka přizvána, rok od roku stoupá. Zatímco za období 2014 až 2018 jich bylo v průměru 55, v roce 2019 už dobrovolníci z Temenice zaznamenali 89 zásahů. Letos mají temeničtí hasiči na konci května na svém kontě již 53 výjezdů.

Hasičský sbor v Temenici má za sebou dlouhou historii. V Hermesdorfu (dnešní Temenici) vznikal v letech 1872 – 1873. Na zakládající schůzi byli pozváni všichni místní občané a do řad hasičů se ihned závazně přihlásilo 52 mužů.

V roce 1889 vybudovali hasiči zbrojnici ze staré jednotřídní školy, která stála uprostřed obce. V roce 1934 vznikla při temenickém sboru záchranná služba, tzv. „SAMARITÁNI“, kteří byli občany i vedením obce velmi ceněni. Během II. světové války byla v roce 1943 zřízena velká zbrojnice, kde byla umístěna dvě auta a výzbroj. Díky skutečnosti, že disponovali na tehdejší dobu velice moderním vybavením mohli temeničtí hasiči s ohněm dost účinně bojovat.

Činnost dobrovolných hasičů byla až do 80. let minulého století velice bohatá, kromě zásahů a soutěží v hasičském sportu fungovali dobrovolní záchranáři i jako organizátoři společenského života – pořádali nejrůznější slavnosti a plesy.

V novodobé historii temeničtí hasiči, slouží již 18 let v poloprofesionální kategorii, což představuje, že zabezpečují výjezd do 5 minut od vyhlášení poplachu nejen pro město Šumperk, ale pro nejbližší okolní obce. Sídlí v moderní zbrojnici v Horní Temenici, která byla slavnostně otevřena v listopadu 2015 a disponují technikou a technickým vybavením na profesionální úrovni. Jejich heslo zní: „Bohu ke cti – bližnímu ku pomoci.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…