Šumperk: MŠ Pohádka chystá pro své děti přírodní zahradu

31.01.2019 17:31

V září loňského roku byl v Mateřské škole Pohádka Šumperk, Nerudova 4B zahájen projekt s názvem „Přírodní zahrada v MŠ Pohádka Šumperk“. V rámci projektu dojde k vybudování přírodní zahrady u dvou pracovišť mateřské školy.

Šumperk: MŠ Pohádka chystá pro své děti přírodní zahradu
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Ve spolupráci s rodiči zde budou vytvořeny a instalovány nové prvky, jež budou užívány pro environmentální výchovu a vzdělávání předškolních dětí. Termín dokončení zahrad je plánován v srpnu 2020. Projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí ČR na základě rozhodnutí ministerstva životního prostředí.

„Díky vybudování přírodních zahrad u dvou pracovišť mateřské školy bude možné ve venkovním prostředí realizovat praktickou výuku, protože každé dítě si snáze osvojí a mnohem lépe zapamatuje informace díky přímé zkušenosti a přiložením rukou k dílu ať už během výuky s pedagogy nebo při společné tvorbě a údržbě také s rodiči. Nově vybudovanou zahradu budou společně s dětmi mateřské školy využívat děti spolupracující školky, žáci spolupracujících škol a senioři nejen z pečovatelských domů v Šumperku,“ popisuje záměr ředitelka mateřské školy Pavlína Bošková.

Chybět nebudou ani bylinkové záhonky

Na zahradách bude instalováno několik herních prvků, například herní prvek pro hru s vodou sloužící k rozvoji smyslového vnímání a poznání vody jako přírodního živlu i základních fyzikálních zákonitostí, hmatový chodník, který rozvíjí u dětí jemnou motoriku. Hmatová stezka je určena především pro vnímání různých povrchů a přírodních materiálů bosými chodidly tak, jak to činili naši předci, než se obuli do bot, vrbové iglú, vrbový tunel, mobiliář a další prvky. Chybět nebudou ani bylinkové záhonky.

Projekt byl zpracován na základě výzvy č. 16/2017 (Prioritní oblast 6. Environmentální prevence, Podoblast 6.1 Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta) vyhlášené SFŽP ČR. V červenci SFŽP ČR rozhodl o poskytnutí finančních prostředků mateřské škole formou dotace ve výši 416 189 Kč, to je 85% z celkových nákladů projektu ve výši 489 634 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…