Šumperk: Majitelé kulturních památek mají šanci na dotaci

21.08.2020 12:39

Vlastníci nemovité kulturní památky, která stojí na území městské památkové rezervace nebo v městské památkové zóně, mají šanci získat dotaci.

Šumperk: Majitelé kulturních památek mají šanci na dotaci
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Ministerstvo kultury České republiky každoročně připravuje Program regenerace městských památkových zón a městských památkových rezervací. O příspěvek je nutné žádat prostřednictvím městského úřadu do 30. října.

„Příspěvky poskytované z programu regenerace jsou účelové. Mohou být použity na úhradu prací zabezpečujících uchování souhrnné památkové hodnoty kulturní památky, nikoliv na modernizaci a jiné úpravy prováděné v zájmu jejího vlastníka, ani na práce investiční povahy. Dotace je především určena na zvýšené náklady spojené se zachováním a obnovou autentických prvků a konstrukcí kulturní památky, jako je například obnova fasády, repase oken, oprava říms či oprava střechy,“ vysvětlila vedoucí oddělení strategického rozvoje Lenka Krobotová.

Zdůraznila, že prostředky nelze použít na výměnu oken a dveří, pokud se nenacházejí v havarijním stavu, který vylučuje jejich opravu, na modernizaci bytového fondu a zřizování nových bytových jednotek, na technické zařízení budov, projektovou dokumentaci a na kopie sochařských děl.

V Šumperku je prohlášena městská památková zóna, která zahrnuje střed města vymezený ulicemi Langrova, Okružní, Slovanská a dále Hlavní třídu, Jiráskovy sady a třídu Generála Svobody.

Žádosti na zařazení do seznamu žadatelů o příspěvek na rok 2020 přijímá a také podává informace Lenka Krobotová na odboru strategického rozvoje, územního plánování a investic Městského úřadu Šumperk Jesenická 31, kancelář č. 305, tel.: 583 388 355. Žádost je třeba odeslat do 30. října 2020.

Žádost se píše volnou formou, nesmí chybět jméno, adresa, odhadovaná částka nákladů a dále musí obsahovat následující přílohy:

1) závazné stanovisko orgánu státní péče
2) u akcí obnovy s celkovými ročními náklady 1 mil. a více korun doložit položkový propočet nákladů (odborný odhad nákladů od projektanta nebo stavební firmy).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Město získalo certifikát energetického managementu

16:09 Litoměřice: Město získalo certifikát energetického managementu

Město Litoměřice včetně jeho příspěvkových organizací úspěšně dokončilo proces zavedení energetickéh…