Šumperk: Město opět investuje do svého majetku v nemocnici, některé budovy již prodalo

27.03.2021 11:44

Několik milionů korun investuje letos šumperská radnice do svého majetku v areálu Nemocnice Šumperk. Dodržuje tak smlouvu, kterou uzavřelo před šestnácti lety s provozovatelem tohoto zařízení.

Šumperk: Město opět investuje do svého majetku v nemocnici, některé budovy již prodalo
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Podle smluvního vztahu se 92 procent z ročního nájemného vrací zpět do oprav a investic do majetku města. Tou největší je letos rekonstrukce zákrokových sálů, jež se nacházejí u ambulancí v přízemí urgentního příjmu v pavilonu C.

Anketa

V případě, že byste mohli volit předsedu ČSSD, byste dali hlas

hlasovalo: 7334 lidí

„V letošním roce je ve fondu investic celkem 7,558 milionu korun, z nichž 1,78 milionu představuje neproinvestovanou částku z roku loňského. V plánu je realizace většího počtu menších akcí,“ uvedla vedoucí oddělení správy majetku šumperské radnice Lenka Salcburgerová. 

Upozornila, že na velké investiční akce a opravy, které městský majetek v areálu nemocnice zhodnocují, nejde celých dvaadevadesát procent z vybraného nájemného, ale pouze sedmdesát procent z této částky. Zbývajících třicet procent je využíváno na menší průběžné opravy.

Loňskou největší investicí, jež přišla na 8,628 milionu korun, byla rekonstrukce chirurgického lůžkového oddělení v pátém nadzemním podlaží pavilonu B. Odstartovala již v polovině prosince roku předchozího a dokončena byla v březnu. Kromě stavebních úprav hygienického zázemí u pokojů pacientů byly součástí rekonstrukce také rozvody elektřiny a instalace nového systému vzduchotechniky, vše pak završila výmalba. 

Šlo o poslední patro v tomto pavilonu, které ještě neprošlo rekonstrukcí. V současné době zde tak má každý pokoj své sociální zázemí s kvalitním odvětráním. Před čtyřmi lety město celý pavilon B zateplilo. Na investici ve výši 19,6 milionu korun tehdy získalo dotaci z Operačního programu Životní prostředí ve výši 4,73 milionu. 

V letošním roce by měly projít stavebními úpravami zákrokové sály, jež se nacházejí u ambulancí v přízemí urgentního příjmu v chirurgickém pavilonu. Po letech užívání jsou již zastaralé, modernizace by tak měla přinést především větší komfort pro lékaře i pacienty. V přízemí chirurgického pavilonu by se pak v části centrálního příjmu měla rovněž vyměnit opotřebená vinylová podlaha na chodbách.

Také další investice směřují do oprav v pavilonu C. Na jeho střeše se nad chladiče vzduchotechniky nainstalují protisluneční zábrany, jež zamezí přehřívání konstrukce a následným výpadkům systému, kompresory centrálního chlazení, které pocházejí z doby výstavby pavilonu v roce 1996 a dnes jsou na hranici životnosti, nahradí nové a na oddělení rehabilitace se vymění původní zařízení dávkování chemikálií v rehabilitačním bazénu a nainstaluje se zde UV lampa na ošetření bazénové vody.

Opravy se dotknou i prostoru před centrálními operačními sály. Na chodbách se položí nová podlahová krytina, rekonstrukcí projdou původní šatny s hygienickým filtrem pro zaměstnance, tedy místnosti před vstupem do tzv. čisté zóny, a jeden prostor s filtrem pro pacienty, přístup do operačního sálu č. 5 pak usnadní nové posuvné automatické dveře. 

Část peněz z vybraného nájemného by letos měla jít na úpravu hlavního vjezdu do areálu. „Nemocnice tu chce vybudovat samostatný jízdní pruh, jenž bude sloužit výhradně pro vjezd sanitek s pacienty do areálu. Stávající vjezd se tak rozšíří směrem do zeleného pásu u parkoviště,“ sdělila Lenka Salcburgerová a dodala, že nemocnice v budoucnu zvažuje rovněž instalaci závorového systému.

Nemovitosti, které město v nemocničním areálu vlastní, jsou zčásti jeho historickým majetkem, zčásti je pak v minulosti získalo převodem od Olomouckého kraje. Některé z „historických“ objektů již prodalo soukromému provozovateli nemocnice. První prodej přitom schválili zastupitelé v roce 2017. Někdejší chirurgii, ORL a kapli řádu Karla Boromejského, jež byla odsvěcena v padesátých letech a poté zde vzniklo rentgenové pracoviště, koupil majitel Nemocnice Šumperk a.s., včetně pozemků pod nimi, za cenu dle znaleckého posudku ve výši 7,1 milionu korun. Šlo přitom o budovy, které se řadu let nevyužívaly a postupně chátraly. Objekt bývalé chirurgie nechalo vedení nemocnice kompletně zrekonstruovat a loni zde otevřelo oddělení následné intenzivní ošetřovatelské péče s třiadevadesáti lůžky, v tomto pavilonu P se v současnosti nově nachází i očkovací centrum.

Loni v červnu dali zastupitelé „zelenou“ prodeji dalších objektů – původní interny v pavilonu E, v němž se nacházejí neurologie a plicní oddělení, někdejší gynekologie v pavilonu F, ve kterém je dnes kožní oddělení, dále budovy garáží s dílnami a stávajícího ředitelství s prosekturou. „Součástí tohoto usnesení bylo i schválení záměru prodeje dalšího nemovitého majetku města, jako jsou bytové domy v ulicích Balbínově a 17. listopadu a dva nebytové prostory na Hlavní třídě,“ uvedla vedoucí právního oddělení šumperské radnice Romana Drásalová. 

Prodej pavilonu E a garáží s dílnami, včetně pozemků pod nimi, schválili zastupitelé loni v prosinci, společnost Nemocnice Šumperk za budovy zaplatila devět milionů korun, což je cena stanovená znaleckým posudkem. „Původně jsme zamýšleli prodat všechny budovy najednou. Ukázalo se ale, že dotčené stavební parcely nekopírují přesně budovy ředitelství a pavilonu F, ale zasahují do okolního prostranství i do nedaleké zelené plochy. Nyní se tedy zpracovává geometrický plán na rozdělení pozemků, abychom mohli zveřejnit prodej, jenž proběhne za stejných podmínek jako loni,“ vysvětlila Romana Drásalová a dodala, že kupní smlouva by mohla být uzavřena do poloviny roku.

Po letošním prodeji tak městu v nemocničním areálu zůstanou chirurgický komplex s operačními sály, centrálním příjmem, ambulancemi a rehabilitací, lůžkový pavilon B, trafostanice, objekt bývalé lékárny a budova transfuzní stanice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…