Šumperk: Město získalo ocenění za to, že lidé dobře třídí odpad

17.09.2020 15:56

Město Šumperk si v pátek 11. září přivezlo z Plumlova pomyslnou stříbrnou medaili ze soutěže O keramickou popelnici. Akci každoročně pořádá Olomoucký kraj se společností EKO-KOM.

Šumperk: Město získalo ocenění za to, že lidé dobře třídí odpad
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Do projektu, jehož posláním je odměnit samosprávy, které nejlépe třídí komunální odpad, se zapojilo 396 obcí a měst. Šumperk bodoval v kategorii nad 15 000 obyvatel a získal druhé místo za Prostějovem, Olomouc obsadila bronzovou příčku.

„Hodnotilo se především množství vytříděných odpadů na jednoho obyvatele, počet tříděných komodit na území jednotlivých obcí a měst nebo hustota sběrné sítě. Jsem moc rád, že si naši občané vzali za své, moc jim za to děkujeme. Město navíc hledá další cesty, jak lépe separovat a snaží se přistupovat k této problematice i v souvislosti s budoucí legislativou,“ uvedl místostarosta Jakub Jirgl, který cenu převzal společně s vedoucí odboru životního prostředí Danou Krňávkovou..

Město Šumperk vytřídilo v roce 2019 více než pět a půl tisíc tun odpadu, z toho bylo nejvíce vyvezeno bioodpadu, lidé také stále více využívají sběrné dvory. Z dalších komodit se třídí papír, plast, sklo, kompozitní obaly a kovy. Novinkou jsou nyní sběrné nádoby na použitý olej, které byly umístěny do sběrných dvorů.

„V celorepublikovém srovnání je Olomoucký kraj na pomyslném prvním místě. Jak vyplývá ze statistik společnosti EKO-KOM, na jednoho obyvatele kraje připadá za loňský rok bezmála 80 kg vytříděného odpadu, průměr celé ČR je zhruba o 14 kilogramů nižší.,“ sdělila ředitelka oddělení regionálního provozu společnosti EKO-KOM, a.s. Martina Filipová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…