Šumperk: Muzeum chystá oblíbenou výstavu hub

29.08.2020 18:33

Výstava živých hub v šumperském Vlastivědném muzeu letos proběhne od čtvrtku 10. do soboty 12. září. Jedenadvacátý ročník oblíbené akce je věnován nedávno zesnulé dlouholeté zaměstnankyni muzea, botaničce a bryoložce Magdě Zmrhalové.

Šumperk: Muzeum chystá oblíbenou výstavu hub
Foto: sumperk.cz
Popisek: Náměstí v Šumperku

Otevřena bude opět mykologická poradna, vedená B. Hlůzou, T. Tejklovou, L. Zíbarovou a D. Dvořákem. Návštěvníci si budou moci nechat své houby odborně určit a mohou také poskytnout své nálezy k vystavení. „Aby byla zajištěna pestrá škála exponátů, prosíme širokou veřejnost o podporu výstavy, a to sběrem hub k vystavení. Uvítáme jakékoliv čerstvé druhy hub. Lidé je mohou odevzdávat v pokladně muzea během středy 9. září nebo je donést přímo na výstavu,“ říká tisková mluvčí muzea Eva Šebestíková. Vzápětí zdůrazňuje, že determinaci hub pomůže, budou-li houby neočištěné a neokrájené, ideálně doplněné údajem o lokalitě a biotopu či okolo rostoucích dřevinách. „Prosíme také o uvedení jmen sběratelů, neboť vzácné či méně běžné druhy hub budou po skončení výstavy zaherbářovány,“ podotýká Šebestíková.

Samotná výstava proběhne v předsálí Rytířského sálu. Protože budou vystaveny živé houby, je její konání časově omezeno na pouhé tři dny. Ve čtvrtek a v pátek bude otevřena od 9 do 17 hodin, v sobotu od 9 do 12 hodin.

V rámci doprovodného programu proběhne také přednáška mykoložky Terezy Tejklové nazvaná Zajímavosti ze světa hub. Uskuteční se ve čtvrtek 10. září v 17 hodin v přednáškovém sále muzea.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

10:28 Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

V pátek 17. května od 18 hodin do půlnoci budete mít znovu příležitost projít si galerie, muzea a da…