Šumperk: Nadační fond inicioval vznik nového studijního oboru

21.05.2021 10:42

Po koronavirové odmlce se na půdě Městského úřadu v Šumperku sešla správní rada Nadačního fondu Centra bakalářských studií v čele s místostarostkou a zároveň předsedkyní nadačního fondu Martou Novotnou.

Šumperk: Nadační fond inicioval vznik nového studijního oboru
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Jedním z bodů byla informace o počtu současných studentů i těch, kteří si podali přihlášku ke studiu v následujícím akademickém roce. Členové správní rady také diskutovali o novém oboru, který by se měl v Šumperku v akademickém roce 2023/2024 otevřít.

„V současní době studuje v Centru bakalářských studií v Šumperku, detašovaném pracovišti Fakulty strojní VŠB -TU Ostrava, v prezenční i kombinované formě celkem 92 studentů. Pro akademický rok 2021/2022 se do prvního kola přijímacího řízení přihlásilo celkem 40 uchazečů, fakulta počítá také s vyhlášením druhého a třetího kola přijímacího řízení,“ uvedla předsedkyně správní rady Marta Novotná.

Na detašovaném pracovišti Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava, v prostorách šumperské obchodní akademie, studuje celkem 24 studentů. „V akademickém roce 2021/2022 ekonomická fakulta však nové studenty v Šumperku přijímat nebude,“ sdělila Marta Novotná a zároveň informovala, že vedení fakulty připravuje akreditaci pro nový studijní obor v Šumperku s názvem Marketing a obchod, který by měl nahradit ten současný, což je Veřejná správa a ekonomika.

Vznik nového oboru v Šumperku inicioval nadační fond, do kterého přispívají podnikatelé ze širokého okolí. Podle nich najdou absolventi nového oboru lepší uplatnění, protože je nyní hlad po kvalitních pracovních silách v oblasti marketingu.

Nadační fond Centra bakalářských studií byl v regionu založen v roce 2003 na podporu vysokoškolského studia, zejména technického zaměření. Fond finančně podporuje bakalářská studia VŠB – TU Ostrava v detašovaném pracovišti v Šumperku. Jeho zakladateli jsou město Šumperk a významné průmyslové podniky ze Šumperka. Centrum nyní sídlí v budově Městské knihovny T. G. Masaryka.

Fond vedle finanční podpory také zajišťuje koordinaci komunikace mezi univerzitou a zástupci průmyslových podniků a iniciuje jednání o možnosti změn v nabídce studia.

V Šumperku i díky nadačnímu fondu byla od akademického roku 2002/2003 otevřena fakulta strojní a o čtyři roky později přibyla i ekonomická fakulta. Za osmnáctiletou historii centra v Šumperku získalo bakalářský titul téměř osm set absolventů.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

7:37 Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

V období od konce dubna do druhé poloviny srpna budou probíhat stavební práce v ulici Okružní v Mařa…