Šumperk: Nemocnice revitalizuje další pavilon

10.07.2023 7:17 | Tisková zpráva

Šumperská nemocnice pokračuje v komplexní přeměně svého vnějšího areálu. Letos se pustila do revitalizace pavilonu E, od níž si slibuje nejen nový moderní vzhled, ale i vyšší úspory energií.

Šumperk: Nemocnice revitalizuje další pavilon
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Rekonstrukce budovy, ve které sídlí neurologické a plicní oddělení, vyjde na více než osmadvacet milionů korun. Po jejím dokončení plánuje nemocnice v pavilonu otevřít také nové lůžkové rehabilitační oddělení.

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25772 lidí

Součástí revitalizačních prací je kompletní výměna oken a zateplení budovy, které by mělo nemocnici přinést významné úspory energií. V samotném závěru rekonstrukce dostane pavilon E díky nové fasádě také moderní vzhled. V letošním roce plánuje nemocnice mimo jiné v pavilonu otevřít zcela nové lůžkové rehabilitační oddělení, na kterém by personál poskytoval intenzivní rehabilitační péči pacientům po operacích či interním nebo neurologickým pacientům.

Pavilon E byl až do loňského roku v majetku města, od něhož ho nemocnice odkoupila. Se změnou vlastníka posléze přišlo rozhodnutí o nutnosti jeho zateplení, na které se nemocnici podařilo získat částečnou dotaci z evropského programu „Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost“ ve výši 6,4 milionu korun.

„Celkové výdaje na zateplení budovy ale reálně přesahují dvacet osm milionů korun. Zbylou část nákladů tak zafinancuje přímo nemocnice,“ uvedl projektový manažer nemocnice Jakub Jirgl.

Rekonstrukce pavilonu je poměrně náročná, zejména s ohledem na jeho stáří. Budova byla totiž postavena ve 30. letech minulého století. Na svou dobu byla velmi moderní vzhledem i vybavením. V poválečných letech sloužila jako infekční pavilon, jenž se později přeměnil v pracoviště interního lékařství. Dodnes mu někteří pamětníci neřeknou jinak než „stará interna“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Příbram: Město opraví budovu čp. 1 na náměstí T. G. Masaryka, do té doby budou úředníci v pronájmu

13:05 Příbram: Město opraví budovu čp. 1 na náměstí T. G. Masaryka, do té doby budou úředníci v pronájmu

V souvislosti s novou legislativou, a s tím souvisejícím nárůstem zaměstnanců městského úřadu, je tř…