Šumperk: Nová výpravní budova s čekárnou vyrostla za dva měsíce

18.01.2021 15:47

Jen dva dny trvala hrubá stavba nové výpravní budovy v Šumperku. Celá stavba včetně omítek a dokončovacích práci zabrala pouze dva měsíce. Stavbě v Šumperku ještě předcházela měsíční výroba modulů ve výrobním závodu společnosti CUBESPACE v Doksech.

Šumperk: Nová výpravní budova s čekárnou vyrostla za dva měsíce
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Dne 18. ledna 2021 zahájilo provoz nové autobusové nádraží v Šumperku. Součástí výstavby a rekonstrukce nového dopravního terminálu byla také stavba nové výpravní budovy s čekárnou a sociálním zázemím pro cestující. V horním patře dvoupodlažní budovy se nachází zázemí a odpočinkové místo pro řidiče. Budova je sestavena z 12 ocelových modulů systému CUBESPACE a její celková užitná plocha je 256 m2. „Hlavní výhodou našeho systému je flexibilita a rychlost výstavby. Modulové řešení umožňuje přizpůsobit dispozice každé stavby přesně podle požadavků zákazníků. Z našich modulů se staví hotely, školy, sportovní haly, nejrůznější komerční objekty i obytné domy.“ představil stavební systém David Berka ze společnosti CUBESPACE s.r.o.

Oproti běžnému standardu je realizace systému CUBESPACE v Šumperku zvláštní instalací zelené střechy. Plocha střechy budovy je osazena travinami a několika druhy suchomilných rostlin. Zelená střechy má vliv na mikroklima v budově i okolí. V chladném období budovu tepelně izoluje, v létě pak ochlazuje a zvlhčuje vzduch v interiéru. „Podle návrhu zadavatele byly v našem výrobním závodě v Doksech všechny modulu nejprve vyrobeny, osazeny základními konstrukčními prvky a rozvody a již také základnými zařizovacími předměty. Na místě byly během dvou dnu smontovány a zakryty. Následně byly moduly propojeny a dokončeny rozvody energií. Fasáda je vytvořena z designových plechových kazet, které jsou v přízemí hladké a v patře děrované.“ dodal David Berka.

Anketa

Mělo by být Lukašenkovu Bělorusku odňato pořádání letošního hokejového mistrovství světa ?

14%
86%
hlasovalo: 8445 lidí

Výstavbu nové výpravní budovy kompletně financovala společnost ČSAD Ostrava ze skupiny OSTRA, která autobusové nádraží v Šumperku provozuje. Investor rekonstrukce autobusového terminálu je město Šumperk. „V rámci Olomouckého kraje provozujeme autobusová nádraží také v Olomouci, Jeseníku, Uničově, Litovli a v Hranicích. V Olomouci právě probíhá rekonstrukce čekárny a v Litovli a Uničově se připravuje celková rekonstrukce autobusového nádraží. Náš podíl na investicích do lepších služeb pro cestující chápeme jako součást služby pro města, ve kterých autobusová nádraží provozujeme.“ řekl Tomáš Vrátný předseda představenstva mateřské společnosti OSTRA GROUP.

Cubespace je ryze česká společnost zabývající se projektováním, výrobou a realizací modulárních staveb. Jde o řešení, kdy obytné, průmyslové či obchodní prostory jsou sestaveny z modulů tvořených ocelovým rámem a následně opláštěny z interiéru i exteriéru. Stavby mohou být i vícepodlažní a jejich výhodou je především rychlost stavby, flexibilita, uplatnění nejmodernější technologií jak při výrobě, tak při instalaci. Modulární systém CUBESPACE je využit na stavbu komerčních i veřejných objektů v řadě zemí EU. V letošním roce bude systém CUBESPACE využit na veřejnou stavbu v blízkosti vlakového nádraží v Plzni. Vznikne zde modulová stavba s více než 20 moduly, v nichž bude kavárna, občerstvení, prodejny, prezentační místnost, úschovna, cykloboxy a kryté stojany, veřejné WC a dominantou bude 4 podlažní infocentrum. Společnost CUBESPACE s.r.o. je součástí skupiny Ostra.

Ostra Group systematicky vytváří síť spolupracujících společností, které působí v oblasti dopravní techniky, nákladní dopravě, přepravy osob a zajištění služeb pro dopravce, dále pak ve výstavbě a pronájmu nemovitostí a zavbývá se také speciálními vývojovými projekty spojenými s dopraví technikou.
Společnost Ostra Group převzala v roce 2019 řízení skupiny společností spojených s ČSAD Ostrava. Navazuje na tradici spojenou se značkou ČSAD, jejíž historie sahá do roku 1949. Skupina Ostra sdružuje na 34 společností a zaměstnává 829 pracovníků. Kromě podnikatelské činnosti významným způsobem podporuje školy, nemocnice, sportovní kluby a další neziskové subjekty v regionu.
Součástí skupiny jsou mj. společnosti ADIP, spol. s r.o., ČSAD LOGISTIK Ostrava, ČSAD Ostrava a.s., KAR group, a.s., Nikey s.r.o., TESTCAR s.r.o., Fesh Fesh Group a MÁTRA TRANSPORT a.s. a dále společnost CUBESPACE, která se zabývá výrobou modulárních stavebních prvků. Prostřednictvím francouzské dceřiné společnosti Donerre Suspensions vyvíjí a vyrábí speciální podvozkové díly a tlumiče nákladních vozů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…