Šumperk: Občané vytřídili stovky kilogramů gastroodpadu

20.05.2021 12:03

Celkem 665 kilogramů gastroodpadu lidé vytřídili během druhého týdne pilotního projektu. Ve srovnání s předchozím týdnem jde o dvojnásobek. Vedení města i firmy EFG Rapotín BPS, která odpad zpracovává, chválí Šumperany za vzorné třídění.

Šumperk: Občané vytřídili stovky kilogramů gastroodpadu
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Rekordmany jsou obyvatelé v lokalitě Javoříčko, do nádoby u tamního separačního hnízda umístili 33 kilogramů gastroodpadu, ve třech nádobách v ulici ČSA bylo téměř šedesát kilogramů odpadu, z pěti nádob umístěných na sídlišti Evaldova v Rapotíně vysypali přes 100 kilo odpadu, téměř stejné množství vytřídili i obyvatelé v Prievidzské ulici. „Činili se i zaměstnanci města, kteří vytřídili přes 30 kilogramů. Prakticky ve všech nádobách byl ve srovnání s předchozím týdnem dvojnásobek odpadu, což je skvělý výsledek,“ uvedl místostarosta Jakub Jirgl, který má na starost životní prostředí a odpadové hospodářství.

Firma EFG Rapotín BPS si také pochvalovala kvalitu uloženého materiálu i dodržování doporučovaného postupu třídění. „Lidé, kteří se do projektu zapojili a objednali si nádobu na gastroodpad, tam dávali přesně to, co měli. Prakticky vše bylo v mikrotenových sáčcích nebo pytlech na odpad. Nikde nebyl kolem nádob nepořádek. Jsem rád, že Šumperany pilotní projekt oslovil a musím je pochválit, jak k němu přistupují,“ uvedl Jakub Jirgl.

Doplnil, že od poloviny května je možné si v Informačním centru na Hlavní třídě a na radnici na náměstí Míru zakoupit za 100 korun „domácí“ nádoby na gastroodpad. Na radnici jsou k dispozici u Ivany Baženovové, kancelář č. 414. Zájemci o nádoby mohou platit na obou místech hotově i platební kartou.

Zhruba čtyři desítky nádob na gastroodpad rozmístila po Šumperku společnost EFG Rapotín BPS v pondělí 3. května. Svoz odpadu probíhá každý týden v pondělí vždy mezi 8. a 11. hodinou. Během prvních dvou týdnů lidé do nádob umístili jednu tunu odpadu, která by jinak byla odvezena na skládku směsného odpadu.

Rapotínská společnost vyrábí z gastroodpadu bioplyn. Část z něj pohání kogenerační jednotku vyrábějící elektřinu a teplo, další část bioplynu se vyčistí na BioCNG, který je vtlačen do plynové distribuční soustavy. Zbytky z fermentace pak poslouží jako ekologické hnojivo, které v tekuté formě doplňuje vláhu do půdy a zároveň jí vrací tolik potřebné organické látky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …