Šumperk: Od srpna obsahují občanky biometrické údaje

31.07.2021 13:27

Od 2. srpna 2021 začnou úřady vydávat nový typ občanského průkazu, obsahovat budou biometrické údaje. Ty budou uložené ve vysoce zabezpečeném bezkontaktním čipu. Ztíží se tak možnost občanky padělat a zneužívat.

Šumperk: Od srpna obsahují občanky biometrické údaje
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Součástí biometrických údajů bude obličej držitele průkazu a dva otisky prstů. Průkaz totožnosti teď bude zabezpečenější a lidé s ním budou moci stále cestovat po Evropě bez nutnosti mít u sebe pas. S tím bohužel souvisí i nutná odstávka systému pro vydávání občanek a pasů.  Lidé by si proto měli zkontrolovat platnost svých dokladů, aby se například vyhnuli nepříjemnostem v souvislosti s odjezdem na dovolenou.

V souvislosti s vydáváním nových občanek musí totiž dojít k úpravám programu pro vydávání občanských průkazů a cestovních dokladů. Proto byla naplánována nezbytná odstávka systému. Ta se uskuteční o víkendu a ve dnech, kdy mají vydávající úřady kratší úřední hodiny. Žádost o vydání občanského průkazu a pasu nelze podat v době od 29. července 2021 do 1. srpna 2021. Občanský průkaz i pas nebude možné převzít od 30. července 2021 do 1. srpna 2021. V době od 29. července 2021 do 1. srpna 2021 může občan požádat pouze o vydání občanského průkazu bez strojově čitelných údajů s dobou platnosti jeden měsíc.

Žádost o vydání občanského průkazu se nevyplňuje, fotografie pro účely vyhotovení elektronického občanského průkazu není nutná. Zpracovaná žádost se vytiskne s digitalizovanou podobou občana a jeho podpisem.

Lhůta pro vyhotovení nového občanského průkazu je 30 kalendářních dnů ode dne podání žádosti. Pokud někdo bude potřebovat nový občanský průkaz ve lhůtě kratší než 30 dní, bude si muset také připlatit. Průkaz zhotovený do 24 hodin přijde až na 1000 korun, za občanku vystavenou do 5 pracovních dnů zaplatí až 500 Kč.

Vydání občanského průkazu se strojově čitelnými údaji a s kontaktním elektronickým čipem občanu mladšímu 15 let přijde na 100 Kč, 200 Kč zaplatí za průkaz občan staršímu 15 let, který nemá trvalý pobyt na území České republiky.

Nová občanka, která nahradí průkaz poškozený, zničený, ztracený, odcizený, zneplatněný z důvodu nebezpečí zneužití nebo za průkaz obsahující neoprávněně provedené zápisy lidí přijde na 200 korun. Stejnou částku zaplatí také občané, kteří zažádají o průkaz z jiného osobního důvodu v době delší než půl roku před uplynutím platnosti dosavadního občanského průkazu. Kromě výše jmenovaných případů se za občanský průkaz neplatí.

Lidé si nemusí kvůli nově vzniklé povinnosti zavedení biometrických údajů svůj platný průkaz měnit. Stávající doklad má přesně takovou platnost, jaká je na něm uvedena. Výměnu tak jeho majitel může provést ideálně jeden až dva měsíce před jejím vypršením.

Povinnost zavedení biometrických údajů do občanského průkazu vychází z evropského nařízení. Cílem je zvýšení bezpečnosti a zjednodušení výkonu práva na volný pohyb občanů EU a jejich rodinných příslušníků. Pokud by biometrické údaje nebyly do občanských průkazů zavedeny, byly by tyto průkazy použitelné pouze na území Česka a nebylo by na nově vydávané doklady možné cestovat do zahraničí. Nařízení počítá také s postupnou obměnou. Dosud platné občanky budou platit do skončení jejich platnosti, nejdéle do 3. srpna 2031. 2

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…