Šumperk: První elektrický vlak přijede z Uničova v roce 2022

24.01.2021 12:50

Elektrizace železniční trati 290 mezi Olomoucí a Šumperkem může pokračovat. Správa železnic vybrala zhotovitele prací v úsecích Uničov – Libina a Libina - Šumperk. První denní výluka je v plánu 11. února. Práce tak budou probíhat současně v celém úseku z Uničova do Šumperku. V plném proudu je už stavba mezi Olomoucí a Uničovem. Její dokončení se plánuje na letošní prosinec. Po celé trase až do Šumperka by měly první elektrické vlaky vyjet o rok později.

Šumperk: První elektrický vlak přijede z Uničova v roce 2022
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Po rekonstrukci tak budou moci vlaky jezdit mezi Uničovem a Šumperkem až stokilometrovou rychlostí. „Hlavním cílem stavby je elektrizace a rekonstrukce trati, které umožní zvýšení traťové rychlosti, zkrácení jízdních dob vlaků, zvýšení komfortu a bezpečnosti cestujících a tím i větší konkurenceschopnost železniční dopravy. Díky náhradě dieselové trakce za elektrickou se také zvýší kvalita ovzduší v okolí trati," uvedla mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Modernizace čeká i železniční přejezdy, na nichž budou doplněny bezpečnostní prvky. Přestavby se dočkají prakticky všechny stanice a zastávky na trati, které dostanou nová nástupiště umožňující bezbariérový nástup i výstup. Tam, kde dosud nejsou, přibydou rovněž přístřešky a informační systémy.

V blízkosti stávajícího přejezdu v Troubelicích bude vybudována nová zastávka Troubelice střed, která bude sloužit cestujícím namísto dnešní železniční stanice, v Novém Malíně se pak posune kolejové rozvětvení až za nově upravený železniční přejezd a u výpravní budovy vznikne jednostranné nástupiště o délce 90 metrů, na které se cestující dostanou s využitím nového schodiště a šikmé rampy. V Hrabišíně zase vybudují stavbaři jednostranné vnější nástupiště, dlouhé rovněž 90 metrů, přičemž přístup na něj zajistí zrekonstruovaný chodník.

Modernizace už je v plném proudu v úseku z Olomouce do Uničova, která má být dokončena letos v prosinci a bude na něm maximální rychlost dokonce až 160 kilometrů v hodině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…