Šumperk: Starosta požádal zastupitele o dar postiženým obcím

26.06.2021 19:09

Šumperský starosta Tomáš Spurný vyzval zastupitele, aby vyslovili svou vůli s darem pro nejvíc postižené obce nočním tornádem. Pokud návrh starosty odsouhlasí, poputuje na konto z těchto postižených obcí Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky dar ve výši 50 tisíc korun, tedy celkem 200 tisíc korun.

Šumperk: Starosta požádal zastupitele o dar postiženým obcím
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

„Peníze budou zaslány obratem, protože rychlá pomoc je ta nejúčinnější. Tento postup nám umožňuje jednací řád,“ uvedl Tomáš Spurný s tím, že hlasování probíhá do pondělí 28. června do 12 hodin.

Bouřky a krupobití zasáhly ve čtvrtek večer Jihomoravský kraj, především Hodonínsko a Břeclavsko. V oblasti navíc udeřilo tornádo o síle 3. až 4. stupně. Nejvíce zasažené byly obce Lužice a Mikulčice na Hodonínsku a Moravská Nová Ves a Hrušky na Břeclavsku. Značné škody hlásí také samotný Hodonín.

Situace v Lužicích po zásahu tornádem připomínala apokalypsu. Celé bloky zničených budov, rozmetaná auta, popadané stromy. Tornádo šlo od jihu a prohnalo se přes celou ves. Plameny zachvátily i tamní závod Groz-Beckert.

Tornádo zasáhlo i obec Hrušky na Břeclavsku. Polovina obce je srovnaná se zemí. Automobily byly vymrštěny proti domům, místní kostel přišel o střechu i věž, obec od kostela dolů prakticky neexistuje.

Dalšími silně zasaženými místy jsou Hodonín, kde živel poškodil také domov pro seniory, zoologickou zahradu, psí útulek a sportovní halu ve čtvrti Bažantnice. Tornádo projelo i Moravskou Novou Ves a Mikulčice, kde poničilo stovky domů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…