Šumperk: ÚOHS dal za pravdu Podnikům města Šumperka v kauze bazén

15.10.2018 14:34

V prosinci loňského roku městská společnost Podniky města Šumperka a.s. vypsala veřejnou zakázku na zhotovitele rekonstrukce šumperského bazénu. Ve veřejné zakázce uspěla s nabídkovou cenou přes 155 milionů korun žďárská firma PKS stavby a.s., která byla v dubnu letošního roku vybrána jako zhotovitel stavby.

Šumperk: ÚOHS dal za pravdu Podnikům města Šumperka v kauze bazén
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Na druhém místě se s nabídkovou cenou necelých 157 milionů korun umístila společnost Hochtief CZ a. s. Ta však podala stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Úřad po několika měsících potvrdil, že postup Podniků města Šumperka ve veřejné zakázce byl zcela v souladu se zákonem a výběr dodavatele, který se umístil na prvním místě, platí. V pátek 12. října došlo k podpisu smlouvy o dílo. Firma tak může s pracemi začít již v říjnu 2018.

V prosinci loňského roku vypsaly Podniky města Šumperka veřejnou zakázku na rekonstrukci šumperského bazénu. Firma Hochtief CZ a.s., jež se umístila ve veřejné zakázce na druhém místě, podala návrh na přezkoumání výsledku veřejné zakázky k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Úřad v červenci návrh stěžovatele zamítl, firma však podala proti rozhodnutí rozklad k předsedovi Úřadu, jenž začátkem druhého říjnového týdne rozklad zamítl a tím potvrdil, že městská společnost Podniky města Šumperk a.s. postupovala v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Ředitel Podniků města Šumperka a.s. Patrik Tomáš Pavlíček podepsal dne 12. října 2018 za účasti členů správní rady Podniků města Šumperka a.s. smlouvu o dílo s vítěznou firmou PKS stavby a.s.

Zakázka byla v souladu se zákonem

Firma se tak během října pustí do práce. Od okamžiku převzetí staveniště bude mít na realizaci celého díla patnáct měsíců. „Jedná se o složitou rekonstrukci, během níž mohou na stavbě vyvstat nepředvídatelné skutečnosti, které mohou mít vliv na termín dokončení. Vzhledem k termínu zahájení stavby až v říjnu oproti předpokládanému květnu lze také očekávat, že venkovní sanační práce na železobetonovém skeletu stavby nebudou moci být prováděny úplně kontinuálně, a to v případě nepřízně počasí v zimních měsících, čímž také může dojít k dalšímu posunutí v termínu otevření nově zrekonstruovaného bazénu,“ uvedl ředitel Podniků města Šumperka Patrik Tomáš Pavlíček.

„Jsem velmi rád, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potvrdil, že zakázka byla v souladu se zákonem a Podniky nepochybily. Zároveň je mi líto, že šumperská veřejnost musela čekat několik měsíců na to, než bude zahájena rekonstrukce jednoho z důležitých sportovišť ve městě. Bohužel Podniky byly v této věci „rukojmím“ firmy, jež neuznala výsledek veřejné zakázky a tímto postupem si vyřizovala účty s vybraným dodavatelem. Podnikům tak nezbývalo než více než pět měsíců od výběru dodavatele čekat na konečný verdikt úřadu,“ sdělil jeden z členů správní rady městského podniku Michael Kohajda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…