Šumperk: V Jeseníkách upravuje stopy nová rolba

29.12.2020 19:03

Běžecké stopy v Jeseníkách upravuje nová rolba v hodnotě šesti milionů korun. Prioritně bude zajišťovat hlavní jesenickou magistrálu z Červenohorského sedla na Praděd. Díky nové rolbě budou Jeseníky pro běžkaře také bezpečnější.

Šumperk: V Jeseníkách upravuje stopy nová rolba
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Na moderní rolbu přispělo 50 procenty ministerstvo pro místní rozvoj, Olomoucký kraj věnoval 2,8 milionu korun, zbytek 207 tisíc korun doplatil Mikroregion Jesenicko. Na mikroregionu zároveň zůstane odpovědnost za pravidelné provozní náklady rolby, které jsou odhadovány na 80 tisíc korun.

„Rolba bude sloužit nejen k úpravě stop, ale také k odstraňování zledovatělého terénu. To povede k nižšímu počtu úrazů,“ upozornil Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Mimo Jesenické magistrály obslouží stroj také přilehlé běžecké okruhy. Pořízení rolby bude mít vliv na frekvenci údržby bílých stop. Ty se budou nově projíždět až čtyřikrát týdně.

Rolba PistenBully 100 je vybavena přídavnou hydraulikou, odklízecí radlicí, frézou pro zpracování sněhu a finišovací lištou pro konečnou úpravu stopy. Jde o nejprodávanější stroj na úpravu běžkařských tratí na světě. Podle odborníků je díky elektronice je možné nastavit šířku, přítlaky i tvrdost stop, ty tak budou kvalitnější i bezpečnější. Větší komfort bude mít i obsluha rolby.

Rozpočet běžecké sezony se v části Jeseníků Olomouckého kraje pohybuje podle zástupců Jeseníků - Sdružení cestovního ruchu kolem dvou milionů korun, sdružení se stará o 314 běžeckých lyžařských kilometrů. Částkou ve výši 900 tisíc korun přispívá Olomoucký kraj, sdružení 400 tisíc korunami, mikroregion přispívá 200 tisíc korun a další peníze vkládají města a obce v okolí.

Kvůli podpoře úpravy bílých stop vyhlašuje sdružení každoročně také sbírku v podobě kasiček umístěných v turistických lokalitách. Letošní novinkou bude také zavedení systému strážných andělů hlídajících jednotlivé běžecké sektory a trasy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…