Šumperk: Vnuk připravuje film o svém dědovi, řezbáři Antonínu Suchanovi

25.01.2021 13:46

I když výtvarník a řezbář Antonín Suchan opustil tento svět na sklonku minulého roku, vzpomínky na něj brzy ožijí. Jeho vnuk Daniel Suchan točí o svém dědovi film. Vznik krátkého dokumentu podpoří i starosta města Šumperka Tomáš Spurný.

Šumperk: Vnuk připravuje film o svém dědovi, řezbáři Antonínu Suchanovi
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Antonín Suchan, rodák z Bechyně, žil v Šumperku od 60. let minulého století. Absolvoval Institut výtvarné fotografie, působil jako fotoreportér, později fotografoval pro muzeum, krátce také stál za kamerou ostravské televize, je spoluautorem několika fotografických publikací. Zhruba ve čtyřiceti letech propadl dřevosochání. O tom, že se Antonín Suchan vydal správným směrem, svědčí nejen tři desítky výstav doma i v zahraničí, ale i to, že jeho plastiky zdobí veřejná prostranství i soukromé sbírky.

V září loňského roku mu Vlastivědné muzeum v Šumperku uspořádalo k 80. narozeninám výstavu Ohlédnutí, která byla průřezem jeho tvorbou. „Instalovali jsme zde 79 soch a ten poslední osmdesátý exponát jsem já,“ řekl při zahájení výstavy Antonín Suchan. K narozeninám mu tehdy přišla popřát celá jeho rodina, starosta města Tomáš Spurný a celá řada přátel a obdivovatelů jeho soch.

V neděli 6. prosince se pak jeho rodina a přátelé dozvěděli smutnou zprávu, že výtvarník zemřel. Prakticky od tohoto okamžiku se v hlavě jeho vnuka Daniela začala rodit myšlenka na vznik dokumentu.

„V současné době jsem ve fázi produkční a postprodukční. Mám natočených zhruba šedesát minut rozhovorů s dědečkovými kamarády Tomášem Wurstem a Oldřichem Svozilem, za rodinu hovoří můj otec Marek Suchan. Mluví o dědově životě, jeho díle a koníčcích. Mým záměrem je vytvořit svůj vlastní subjektivní pohled na člověka, který byl mým uměleckým vzorem,“ říká o vznikajícím snímku Daniel Suchan, který zároveň požádal město Šumperku o finanční podporu.

Prozradil, že jeho cílem je dostat zhruba dvacetiminutový film na české dokumentární festivaly či filmové soutěže, jako je například Mezinárodní festival krátkých filmů autorů do 30 let Mladá Kamera 2021, Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava 2021 nebo Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc 2021.

„Antonína Suchana řadím k osobnostem, které k Šumperku patřili tělem i duší. S jeho díly se setkávám prakticky na každém kroku, jsou nepřehlédnutelná, zakořenily v našem regionu a neodmyslitelně sem patří. Jsem rád, že dokument, který nám Antonina Suchana bude připomínat, mohu finančně podpořit,“ uvedl starosta Tomáš Spurný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…