Šumperk: Výuka na Základní škole ve Vrchlického ulici začne se zpožděním

02.09.2021 11:11

Žáci Základní školy ve Vrchlického ulici budou mít o týden delší prázdniny, výuka zde odstartuje ve středu 8. září. Důvodem je realizace projektu s názvem Do odborných učeben bez bariér.

Šumperk: Výuka na Základní škole ve Vrchlického ulici začne se zpožděním
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Za poslední dobu se jedná o jednu z nejrozsáhlejších investičních akcí do škol v Šumperku.

Anketa

Považujete kauzu Čapí hnízdo za vážnou záležitost?

13%
hlasovalo: 9661 lidí

Díky tomuto projektu dostane „Pětka“ rychlý internet, možnost wi-fi připojení ve všech prostorách školy, nové učebny a bezbariérovost celé budovy. Otevře se tak i dětem, kterým fyzický hendikep neumožňuje navštěvovat běžnou základní školu.

Projekt je rozdělen do čtyř etap, na nichž se podílejí čtyři různí dodavatelé. Realizace je plánována na 35 týdnů, to znamená, že by měla být dokončena nejpozději v jarních měsících. Práce na dalších etapách by již neměly narušit provoz školy. „Momentálně jsou dokončovány stavební úpravy, rozvody vody, prostupy pro datové rozvody, obklady v suterénu, natěračské a malířské práce. V pondělí 23. srpna byly zahájeny práce na realizaci slaboproudých rozvodů. Bohužel i přes veškerou snahu se nepodařilo dokončit práce před začátkem školního roku tak, aby mohl být bezpečně zahájen provoz školy k 1. září,“ informoval ředitel základní školy Petr Málek.

Práce na ákladní škole ve Vrchlického ulici jsou v plném proudu

Navíc od podpisu smlouvy odstoupila firma, která měla zhotovit nábytek do odborných učeben, nyní se soutěží nová, proto musí škola provizorně zajistit vybavení učeben, které již měly být kompletně dokončeny.

Vedení školy proto vyhlásilo týdenní ředitelské volno, výuka tak odstartuje ve středu 8. září.

„O tomto kroku jsem rodiče před několika dny informoval. Je mi líto, že jsme některým rodinám zkomplikovali život, ale v tuto chvíli musím myslet na bezpečnost dětí,“ uvedl Petr Málek. Doplnil, že z bezpečnostních důvodů nelze otevřít ani družinu, v provozu však bude od 1. září školní jídelna.

A jaká bude škola po rekonstrukci, která bude probíhat do jarních měsíců? „Díky přístavbě výtahu, úpravě vstupů do učeben a hygienických zařízení bude naše škola zcela bezbariérová. Učebny jazyků, informatiky, fyziky a chemie získají nové technologie, vybaveny budou také novým nábytkem, všechny prostory budou pokryty wi-si sítí a zcela na jinou úroveň se posune naše školní datová síť,“ popsal změny ředitel školy.

Podotkl, že zvláště období on-line výuky v době epidemie koronaviru ukázalo, že školní datová síť videokonference pedagogů s žáky ne příliš dobře zvládala. „Naše škola je zaměřena na výuku informatiky a jazyků, vyučujeme prostřednictvím moderních didaktických zařízení, nedokážu si představit, že bychom v tomto zaměření pokračovali bez kvalitního internetového připojení,“ doplnil Petr Málek.

Celková investice do projektu Do odborných učeben bez bariér pro školu ve Vrchlického ulici přijde zhruba na 20 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…