Sušice: Občané v místním referendu rozhodli o budoucnosti sušické nemocnice

11.10.2021 12:09

O víkendu proběhlo v Sušici souběžně s volbami do poslanecké sněmovny ČR místní referendum. Občané rozhodovali o budoucnosti týkající se poskytované péče v městské Sušické nemocnici.

Sušice: Občané v místním referendu rozhodli o budoucnosti sušické nemocnice
Foto: mestosušice.cz
Popisek: Sušice

V referendu byli občané dotázáni, zda chtějí, aby město Sušice aktivně podporovalo zdravotní péči v rozsahu: lůžková interna, lůžková chirurgie, JIP následná péče, ambulance, komplement (RTG, SONO, laboratoř), včetně pořízení CT přístroje v Sušické nemocnici. V Sušici se referenda zúčastnilo 55 % voličů, z nichž 91 % se vyslovilo pro to, aby město Sušice aktivně podporovalo zdravotní péči v uvedeném rozsahu. 

Anketa

Kdo by podle vás měl po letošních volbách sestavovat vládu?

hlasovalo: 24101 lidí

„Počet 4372 hlasů vyslovených PRO zachování zdravotní péče je skvělým výsledkem, který je pro zastupitele města závazný. Místní obyvatelé dali vedení města jasný signál, kam si přejí, aby se nemocnice svým rozsahem péče ubírala a výsledek referenda by měl sloužit i jako poradní hlas pro Plzeňský kraj.“ Sdělil Jan Janda, zmocněnec přípravného výboru.

"Všem občanům Sušice, kterým nebyl a není osud zdravotní péče nejen v Sušici, ale i v široké spádové oblasti lhostejný, a přišli hlasovat, patří obrovský dík. Teď je třeba na tento výsledek referenda navázat a zajistit, aby místní politici začali činit neodkladné a rozhodné kroky k naplnění vůle občanů." Sdělil Václav Rada, bývalý jednatel Sušické nemocnice.

Snahu místních o potvrzení podpory rozsahu péče poskytované Sušickou nemocnicí, na které se jednomyslně shodli zastupitelé již v prosinci roku 2019, vyvolalo uzavření chirurgického lůžkového oddělení a liknavý přístup některých představitelů města k řešení problému.

„Celé situaci předcházelo nečekané a nedostatečně argumentované odvolání bývalých jednatelů nemocnice Pavla Haise a Václava Rady, jmenování nového jednatele a odchod devíti lékařů, kteří k novému vedení a k nově avizovaným krokům neměli důvěru“, dodává Jan Pelech z přípravného výboru.

Zuzana Hrabá, iniciátorka petice, považuje za důležité začlenit Sušickou nemocnici do sítě urgentních příjmů Plzeňského kraje a tím zajistit dostupnost akutní lůžkové péče pro celý region střední Šumavy. Jedná se spádovou oblast, kde žije kolem 45 tisíc obyvatel. „Doufám, že vedení města nezvolí další zdržovací manévr a na nejbližším zasedání města Sušice uznají výsledek za platný a závazný“, dodala Hrabá.

Místní referendum vyhlásil Krajský soud v Plzni poté, co zastupitelé města Sušice referendum sami nevyhlásili.

Odkaz na zápis místní komise o výsledku hlasování v místním referendu ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…