Svitavy: Novinky v parkování na náměstí

04.01.2023 20:51 | Tisková zpráva

Ve Svitavách se nacházejí tři lokality, které je možné využít ke stání motorového vozidla pouze po zaplacení sjednaného parkovného.

Svitavy: Novinky v parkování na náměstí
Foto: svitavy.cz
Popisek: Svitavy

Jedná se o parkovací místa u nemocnice (ulice Kollárova a U Nemocnice), kde je placené parkování v pracovní dny od 7:00 do 17:00 hodin. A dále o parkovací místa na/u náměstí Míru, které čekají od roku 2023 novinky. 

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Tou nevětší je možnost zaparkovat v této lokalitě zdarma, a to po dobu 30 minut. Pokud si tedy potřebujete vybrat peníze v bankomatu, udělat si rychlý nákup nebo si třeba vyzvednout léky v lékárně, nemusíte nově řešit žádnou platbu a jít si rovnou vyřídit potřebné záležitosti.

Jestli víte, že se na náměstí zdržíte déle, první hodina parkování vás přijde na 20 korun, za každou další započatou hodinu pak zaplatíte 30 korun. Možností je také zakoupit si celodenní parkovné za 200 korun nebo platbu vyřešit koupí pololetní či roční parkovací karty na Městském úřadě Svitavy. 

Změna doby, po kterou je nutné za parkování na náměstí platit

Od 1. ledna se mění doba, ve které je nutné za stání na náměstí platit, nově je tato povinnost v pracovní dny od 8:00 do 17:00 hodin. „Zkrátili jsme dobu placeného parkování o hodinu. Ještě minulý rok bylo nutné platit od sedmi hodin ranních, teď jsme posunuli parkovné až od osmi hodin. Rodiče, kteří vezou děti do školy a chtějí si třeba rychle koupit něco v pekárně, tak nebudou mít s placením žádné starosti. Stejně jako lidé, kteří na náměstí bydlí a odjíždí ráno do práce. Pokud přijedou ve všední den z práce odpoledne po páté hodině a další ráno před osmou odjedou, platit parkovné vůbec nemusí. Naším cílem je především dostat z náměstí vozidla, která tam zabírají parkovací místo po celý den bez platby parkovného,“ vysvětluje hlavní cíl změn starosta David Šimek.  

Stejně jako v roce 2022 zůstává bezplatné parkování v sobotu, v neděli a ve dnech státem uznaného svátku. 

Oproti dřívějšímu nařízení, mohou nově uživatelé vozidel s označením O7 (vozidlo přepravující osobu těžce zdravotně postiženou) a O2 (vozidla řízené osobou sluchově postiženou) parkovat zdarma na vyhrazených místech pro vozíčkáře označených kresleným piktogramem a dopravní značkou IP12 „Vyhrazené parkoviště“ (v tomto případě musí být parkovací průkaz umístěn za předním sklem motorového vozidla).

Parkovné za vozidla, kterými vjíždíte do dvorů, garáží nebo autoservisu a neparkujete s nimi přímo na parkovacích stáních na náměstí, hradit nemusíte. Není nutné ani nikam hlásit jejich SPZ.

Přibude lokalita placených parkovacích stání

Od Nového roku bude nutné platit za parkování nejen přímo na náměstí Míru a v přilehlých ulicích, ale také v ulici Horova a části ulice T. G. Masaryka sousedící s náměstím.

Platba parkovného v automatu

K platbě krátkodobého parkovného je možné využít tří parkovacích automatů nacházejících se na náměstí, v nichž lze platit jak hotovostí, tak bezhotovostně. Při platbě je nutné do parkomatu zadat SPZ parkujícího vozidla, nově však není nutné lístek nosit zpět a umisťovat za okno automobilu. 

Platba parkovného pomocí aplikace MPLA

Druhým, pro mnohé pohodlnějším způsobem je platba přes aplikaci MPLA, která je nejvyužívanější aplikací v ČR, využijete ji ale třeba také na Slovensku. Můžete s ní platit například v blízké Litomyšli či České Třebové, stejně jako v Brně, Pardubicích, Praze…

Postup pro platbu je jednoduchý:

  1. stáhnete si aplikaci do mobilního telefonu

  2. uložíte SPZ vozidla (případně více vozidel)

  3. na zobrazené mapě vyberete lokalitu, ve které budete parkovat

  4. zvolíte délku předpokládaného parkování

  5. zvolenou platební metodou zaplatíte přímo z telefonu

Tato varianta má další výhody. Při blížícím se konci zaplaceného parkovného vám přijde upozornění. V ten moment víte, že bude nutné náměstí s vozidlem opustit, nebo si můžete parkovné prodloužit na dálku z místa, na kterém se právě nacházíte. 

Ke stažení na Google Play

Ke stažení na App Store

Kde parkovat

Vzhledem k tomu, že je náměstí Míru obytnou zónou, lze parkovat pouze na místech označených informativní značkou „parkoviště“. „Stále narážíme na spoustu vozidel, která parkují v místech, kde to není povoleno. Typickým příkladem je stání před pekařstvím Sázava nebo na refýžích u hotelu Slavia,“ upozornil na problematická místa velitel městské policie Rostislav Bednář. Ačkoliv toto nařízení platí již přes půl roku, řidiči tuto povinnost neustále porušují, takže na místě často provádí kontrolu strážníci. 

NOVINKY PARKOVÁNÍ NA NÁMĚSTÍ 2023 PŘEHLEDNĚ  

  • prvních 30 minut zdarmazkrácení doby placeného parkování na 8:00-17:00 (v pracovní dny)

  • zrušená povinnost umístit parkovací lístek za okno vozidla

  • parkování zdarma pro vozidla O2 a O7 na vyhrazených místech

  • platnost parkovací karty ve všech lokalitách placeného stání

  • sleva na parkovací karty pro držitele průkazu ZTP nebo ZTP/P

  • zpoplatněné parkování v ulici Horova a části ulice T. G. Masaryka

  • změna ceníku parkování

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

11:33 Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

Pro řidiče je to jedna z dalších velkých změn ve Fučíkově ulici. Z rušné komunikace, která dlouhé ro…