Svitavy: Originální mapa ČR k 130. výročí Langerovy vily

16.10.2022 20:13 | Tisková zpráva

Žáci 9. třídy ZŠ T. G. Masaryka vytvořili u příležitosti 130. výročí Langerovy vily originální mapu ČR. Technický a kartografický dohled měl na starosti učitel zeměpisu a výchovy k občanství.

Svitavy: Originální mapa ČR k 130. výročí Langerovy vily
Foto: svitavy.cz
Popisek: Svitavy

Kromě krásného výtvarného zpracování, o které se zasloužila trojice dívek (Denisa Burešová, Agi Sehnalová a Karolína Marielle Bočková), na ní najdete 45 zajímavostí a také miniaturní modely slavných českých staveb. O jejich výrobu se postaral Tomáš Kučera z Chrudimi a jeho firma VISTA model. Kromě modelu Langerovy vily na mapě naleznete například Pražský hrad, hrad Karlštejn, vilu Tugendhat nebo nedaleký hrad Bouzov.

mapa

Zajímavosti v okolí mapy jsou společnou prací žáků 9. třídy a jsou barevně roztříděny na zajímavosti:

  • světového či evropského významu
  • regionálního významu
  • nedůležité, až šílené

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

Věděli jste, že nejmenší obec v ČR má stejnou rozlohu jako Vatikán? Že v ČR máme nejvíce hradů z celé EU? Nebo že nejkratší název města v ČR není jen všem známé město Aš, ale také Eš (leží mezi Táborem a Pelhřimovem)? Přesně takové perličky z mapy vyčtete...

Mapa je vytvořena na staré basketbalové desce, kterou školník připravil do vhodné podoby k malbě a bude ke zhlédnutí v 1. patře Langerovy vily do konce kalendářního roku. Potom se přesune na ZŠ T. G. Masaryka. Určitě si ji nenechte ujít.

Děkujeme všem, kteří se do výroby mapy pustili, vysledné dílo je opravdu výjimečné.

Na závěr pár zajímavosti od pana ředitele základní školy Jiřího Sehnala.

  • Většinu práce odvedly tři dívky. Pracovaly ve vybraných hodinách a odpoledních v červnu a dokončovaly práci ve třech prázdninových dnech na konci srpna.
  • Na mapě je 45 zajímavostí. Deváťáci jich dodali přesně 180. Některé se opakovaly, některé nebyly zajímavé a některé se prostě nevešly.
  • Basketbalová deska je původní. Předpokládám, že byla osazena v roce 1953 se začátkem základní školy u nás. Pravděpodobnost, že by byla v budově od začátku je velmi vysoká, protože basketbal se v českých zemích hrál poprvé v roce 1897, tedy v době otevření školy. V době pandemie covidu byly staré desky nahrazeny novými stahovacími koši, díky kterým můžeme lépe podpořit tento sport u dětí prvního stupně.
  • Na mapě se vyskytuje přesně patnáct měst. Jde o všechna krajská města a město Svitavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…