Tábor: Bývalé popraviště sleduje nová kamera Městské policie

10.01.2021 18:05

Pietní místo bývalého popraviště mezi někdejšími kasárnami Jana Žižky a Pražským sídlištěm bude více střežené.

Tábor: Bývalé popraviště sleduje nová kamera Městské policie
Foto: mesto-tabor.cz
Popisek: Tábor

Městská policie v minulých dnech s pomocí technika umístila na přilehlém komíně novou kameru, která je určena právě pro detailní monitorování popraviště. Městská police už kameru uvedla do provozu a záběry sleduje na služebně. Tato kamera trvale monitoruje výhradně pietní místo, kde bylo v období tzv. heydrichiády za druhé světové války popraveno 156 obyvatel. Kromě toho prostor sleduje ještě jedna (dříve umístěná) kamera, která má ale v zorném úhlu široké okolí památníku. „Nová kamera měla být původně pevná, ale nakonec je otočná, umožňuje využití detailního zoomu. Ihned víme, co se kolem památníku děje. Pořízení kamery stálo do 40 tisíc korun,“ uvedl velitel Městské policie v Táboře Petr Svoboda.

Anketa

Jaký trest navrhujete pro podniky a živnostníky, kteří mají otevřeno navzdory zákazům?

hlasovalo: 14311 lidí

Pietní místo terčem vandalů

Město Tábor si od nové kamery slibuje, že zde ubude odsouzeníhodného vandalismu, případně se podaří rychle zadržet pachatele. Zdejší pietní místo je bohužel často poškozeno neslušnými nápisy nebo sprejerskými výtvory. Kromě samotného památníku vandalové ničí přilehlou zeď a schodiště vedoucí k památníku. V posledních letech se poškození děje čím dál častěji. Odbor kultury a cestovního ruchu, který má areál ve správě, opravuje památník minimálně jednou za rok.

Naposledy byl památník výrazně poničen loni na podzim. Už v roce 2019 činily opravy cca 15 tisíc korun (odstranění graffiti, opravy plastik a omítek). Loni odbor opravil uvolněné desky za cca 9 tisíc korun. V řádech desítek tisíc korun stálo odstranění podzimního barbarství.

Vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Radka Šimková je ráda, že kamera míří na pietní místo. „Věříme, že kamera vandaly odradí. Jedná se o pietní místo, kde se odehrála jedna z nejhrůznějších etap dějin města a vlastně celého státu. Vždy, když areál popraviště někdo poničí, myslím na všechny pozůstalé, kteří tam přinášejí květiny a musejí se na poškození dívat. Mrzí mě to za ně, bolí mě to. Doufám, že památník bude nadále v důstojném stavu bez krajně nevhodných nápisů a sprejerských maleb,“ uvedla vedoucí odboru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …