Tábor: Kvalitu vody v Jordánu ovlivňuje nejvíce fosfor

24.03.2021 9:15

Od dubna do listopadu v roce 2020 sledovalo město Tábor kvalitu vody v údolní nádrži Jordán.

Tábor: Kvalitu vody v Jordánu ovlivňuje nejvíce fosfor
Foto: mesto-tabor.cz
Popisek: Tábor

Jak sdělila vedoucí městského Odboru životního prostředí (OŽP) Jana Daňková, od června do srpna se vzorky odebíraly dvakrát měsíčně, v ostatních měsících jednou měsíčně. „Vzorky se odebíraly nad nejhlubším místem nádrže u hráze, ve střední části nádrže u plovárny a v přítokové části v místní části Náchod,“ uvedla vedoucí odboru.

Anketa

Je dobře, že mají být na covid testováni všichni zaměstnanci i OSVČ?

39%
61%
hlasovalo: 8163 lidí

Za dobu sledování kvality vody v Jordánu, tj. od roku 2015, byl rok 2020 prvním rokem, kdy nebylo sucho a více pršelo. Výsledky jednoznačně ukázaly, že je nutné realizovat opatření, která zabrání tomu, aby se do nádrže dostávalo vyšší množství fosforu. „Bez toho nedokážeme v Jordánu do budoucna zajistit vodu vhodnou ke koupání. Větší množství fosforu v nádrži vede k rozvoji řas a sinic. Bez rychlého řešení se bude kvalita vody v této nádrži i nadále zhoršovat. Rychlým řešením je vybudování srážecí stanice fosforu na hlavním přítoku. Vybudování srážecí stanice však problém zcela nevyřeší a do budoucna je nutné se věnovat zdrojům fosforu v povodí,“ vysvětlila Jana Daňková.

Hlavním zdrojem fosforu v povodí Košínského potoka jsou odpadní vody. Je třeba omezit vypouštění fosforu z menších obcí v povodí mezi Košínem a Malým Jordánem. Z tohoto pohledu bude důležité ošetřit zejména povodí Radimovického potoka. Pokud dojde k revitalizaci dolních úseků Radimovického a Svrabovského potoka, zvýší se přirozené čistící schopnosti a fosfor se zde bude zadržovat.

Na množství fosforu v povodí Košínského potoka mají významný vliv také rybníky ležící výše v povodí. Dobře fungující rybník může kvalitu protékající vody přirozeně zlepšovat, ale pokud je výrazně zatížen živinami, funguje přesně obráceně – kvalitu vody zhoršuje. „Proto je nezbytné vytipovat v povodí Košínského potoka problémové lokality, na které je nutné se zaměřit v rámci návrhu dalších opatření. Pro zmapování stavu rybníků v určité oblasti je vhodná například metoda dálkového průzkumu země,“ uzavřela vedoucí OŽP.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…