Tábor: Město obdrželo dotaci na Centrum pro seniory

10.05.2020 15:55

Pozitivní zprávu od Ministerstva práce a sociálních věcí ČR obdrželo Město Tábor, které získalo státní dotaci na výstavbu Centra pro seniory ve výši 40,8 milionu korun.

Tábor: Město obdrželo dotaci na Centrum pro seniory
Foto: mesto-tabor.cz
Popisek: Tábor

„Získali jsme sto procent možné částky, což považujeme za velký úspěch,“ uvedl starosta Štěpán Pavlík.

Vyřizování žádosti měla na starosti místostarostka Olga Bastlová. Ta zmínila, že o dotace žádalo celkem 32 subjektů a Tábor skončil v hodnocení na 4. místě! „Získali jsme bodové ohodnocení jednoznačně na základě stavební připravenosti, dále na tom, že v centru budou žít osoby s neurodegenerativníni nemocemi a plný počet máme také za inovativnost. Po podpisu smlouvy s Jihočeskou univerzitou se Město Tábor stalo aplikačním garantem moderních metod v péči o seniory. Tato péče se odehrává v pobytových zařízeních v konceptu třístupňového bydlení,“ uvedla Olga Bastlová, která dodala, že přidělená částka 40,8 mil. Kč je konečná a neměla by se už měnit.

Ve hře je ještě žádost o dotaci na sousední Dům s pečovatelskou službou. Z ní může Tábor získat až 9 mil. Kč.

Stavba výrazně pokročila

Výstavba nového táborského Centra pro seniory nedaleko nemocnice, která začala na konci minulého roku, výrazně pokročila. Práce, kterým přeje počasí, běží podle harmonogramu. Investorem stavby je právě Město Tábor.

Do konce února se uskutečnily demolice původních objektů Zdravotnické záchranné služby. Pomalu se začíná rýsovat jak objekt domu pro seniory, tak objekt domu s pečovatelskou službou.

Dům pro seniory bude podsklepený. Z místa stavby odvezla nákladní auta 5,5 tisíce metrů krychlových zeminy. Aktuálně dělníci provádějí podkladní vrstvy pod železobetonovou základovou desku. Podkladní vrstvy tvoří štěrk, betonová mazanina, vodorovné izolace a na ni přijde krycí beton. Na beton se bude na přelomu května června armovat železobetonová deska.

Dům s pečovatelskou službou začal vznikat v březnu pilotážemi. Na pilotech leží železobetonová deska o výšce 30 centimetrů. V současnosti se staví monolitické železobetonové konstrukce prvního nadzemního podlaží (1. NP). Na sloupech leží průvlaky se stropní konstrukcí 1. NP. Na konci května, začátkem června se stavbaři dostanou o patro výše. Hotova je už také přípojka vody.

Dodavatelem investice Města Tábora je společnost Spilka a Říha s.r.o. s cenou 239 515 925,56 Kč vč. DPH. Investice potrvá 820 dní, což znamená, že hotova bude v únoru roku 2022.

Nové centrum nabídne pět funkcí a služeb: Dům s pečovatelskou službou pro 25 klientů, dům se zvláštním režimem pro 45 klientů s diagnózami stařeckých demencí, sídla sociálních organizací, centrální vývařovnu a centrální prádelnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…