Tábor: Nádrž Jordán vykazuje velmi dobrou kvalitu vody, která zve k vodní rekreaci

18.06.2023 7:29 | Tisková zpráva

V úterý 13. 6. 2023 provedlo Povodí Vltavy první červnový odběr vzorků pro hodnocení kvality vody ve vodní nádrži Jordán. Jak město Tábor informoval Jan Potužák, vedoucí vodohospodářské laboratoře státního podniku Povodí Vltavy v Českých Budějovicích, aktuálně se nádrž nachází v období tzv. „čiré vody“, které je charakteristické vysokými hodnotami průhlednosti vody.

Tábor: Nádrž Jordán vykazuje velmi dobrou kvalitu vody, která zve k vodní rekreaci
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na Žižkově náměstí v Táboře

„Toto období je na nádrži zaznamenáváno pravidelně právě v období na přelomu měsíce května a června,“ podotkl Jan Potužák.

Průhlednost vody v horní přítokové části nádrže dosahuje aktuálně 1,3 metru. Ve střední a dolní části nádrže se pohybuje od 4,0 do 4,9 metru. Vysoká průhlednost vody je současně charakteristická nízkou biomasou řas a sinic. Teplota vody v hladinové vrstvě se v době odběru pohybovala kolem 20°C. Vodní sloupec je již významně teplotně zvrstven. Výrazný pokles teploty nastává mezi 3 až 4 metry hloubky. Od hloubky 4 metrů dochází k zásadnímu poklesu koncentrace rozpuštěného kyslíku. Od hloubky přibližně 6 metrů ke dnu jsou jeho koncentrace prakticky nulové. „Přesto však nádrž Jordán stále vykazuje velmi dobrou kvalitu vody, která zve k vodní rekreaci,“ uzavřel vedoucí vodohospodářské laboratoře Povodí Vltavy.

Další odběr vzorků je plánován na pondělí 26. 6. 2023.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Street art festival Wallz oživí plzeňské ulice barvami

7:37 Plzeň: Street art festival Wallz oživí plzeňské ulice barvami

Již pátým rokem se plzeňská kulturní a kreativní zóna DEPO2015 snaží během festivalu WALLZ kultivova…