Tábor: Radní vybrali vedoucí Kanceláře architekta města, stane se jí Kateřina Čechová

16.07.2022 9:37 | Tisková zpráva

Radní města Tábora na svém červencovém zasedání souhlasili se jmenováním Kateřiny Čechové, MSc. Arch. vedoucí nového odboru Kancelář architekta města (KAM). Kateřina Čechová vyhrála výběrové řízení.

Tábor: Radní vybrali vedoucí Kanceláře architekta města, stane se jí Kateřina Čechová
Foto: mesto-tabor.cz
Popisek: Tábor

Na vzniku KAM a přípravě výběrového řízení vedení města pracovalo od loňského léta. Inspirovalo se v řadě samospráv, mj. v Litomyšli. 

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25317 lidí

Podrobné informace sdělil starosta Štěpán Pavlík: „Ve finále jsme na stůl dostali dvě přihlášky. Obě uchazečky byly odborně kvalitní. Jednou z možností bylo, že budeme výběrové řízení opakovat. Mám však radost, že jsme vybrali paní architektku Kateřinu Čechovou, která má zajímavý profesní životopis. Nyní žije s rodinou v Praze, ale bude v létě stěhovat do Tábora bez ohledu na to, jak dopadlo výběrové řízení. Je jí 37 let a profesí je především urbanistka,“ uvedl starosta.

Kateřina Čechová vystudovala architekturu na ČVUT do fáze bakaláře, magisterské studium dokončila v Lichtenštejnsku ve Vaduzu. Má bohatou praxi: akademickou i reálnou v různých městských komisích a městotvorných procesech. Má za sebou stáže ve Švýcarsku, Německu, Rakousku i v Číně. Od roku 2012 žije v Praze, spolupracovala na urbanistických projektech s ateliérem CMC architects (2012–2014) a s kanceláří UNIT architekti (od roku 2016).

Od roku 2014 působí na Ústavu urbanismu FA ČVUT v Praze a věnuje se výzkumu a výuce v oblasti soudobých tendencí urbanismu, realizací velkých projektů, dopravy ve městech a historie a teorie urbanismu.

Město Tábor na ni získalo dobré reference z úřadu na Praze 3 nebo z Brna, kde působila jako konzultantka. „Přihlásil se nám odborník, kterého jsme hledali. Kateřina Čechová je znalá procesů především urbanistických, procesů spojených s rozvojem města nejen v širších tématech. Bavili jsme se s ní i o drobné architektuře, třeba umístění kontejnerů na separovaný sběr nebo znovuzřízení městských záchodků před Zubatkou u nemocnice,“ doplnil Štěpán Pavlík.

Kateřina Čechová při výběrovém řízení mj. hovořila o plánu udržitelné mobility, což je pro město Tábor sevřené mezi Jordánem a řekou Lužnicí důležité. Dále zmínila význam modrozelené infrastruktury a práci s vodou, která má v Táboře pětisetletou tradici.

Nová vedoucí se ujme Kanceláře architekta města 1. října 2022. Od srpna do října Kateřina Čechová absolvuje na radnici několik schůzek, aby pochopila fungování městské struktury, seznámila se s lidmi, se kterými bude spolupracovat. Vedení města s ní bude ještě před nástupem podrobně konzultovat náplň práce odboru, který povede. Personální obsazení odboru vznikne na základě konzultací s Kateřinou Čechovou. Předpokladem je, že do KAM přejdou dva pracovníci Odboru rozvoje a v případě potřeby i další pracovníci bez toho, že by došlo k navyšování počtu zaměstnanců. KAM by měla zahrnout maximálně 4 až 5 lidí.

Městským architektem byl doposud Miloš Roháček, který aktuálně pracuje na Stavebním úřadu jako odborný konzultant státní správy pro památkovou péči. Vedení města děkuje arch. Roháčkovi za odvedenou práci.

Tajemník úřadu Lubomír Šrámek uvedl, že město Tábor už v 90. letech útvar architekta mělo, který pracoval pro samosprávu. S příchodem kompetencí z okresního úřadu v roce 2003 se změnila struktura odborů a převážila státní správa. Nový odbor KAM se bude opět více zaměřovat na potřeby samosprávy. Vedoucí Kateřina Čechová bude mít půlroční zkušební lhůtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

20:27 Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

Statutární město Zlín zahájilo ve spolupráci s externí firmou odchyt přemnožených nutrií. První odch…