Tábor se znovu nadechuje k oslavám 600 let od založení

20.06.2020 11:44

Je všeobecně známo, že v letošním roce slaví město Tábor 600 let od svého založení (březen 1420). Kvůli nouzovému stavu muselo vedení města, resp. Odbor kultury a cestovního ruchu (OKaCR) řadu kulturních a společenských akcí zrušit, najít pozdější termín, vymyslet náhradní variantu programu nebo akci rovnou přesunout na příští rok.

Tábor se znovu nadechuje k oslavám 600 let od založení
Foto: visittabor.eu
Popisek: Město Tábor, pohled na Staré Město přes Jordán

Teď je však situace k oslavám příznivější a už na konci června čeká na obyvatele a návštěvníky Tábora první větší akce: Práčata v údolí historie. V létě se uskuteční další pořady, koncerty a obměněný program, o kterém vás chceme informovat. OKaCR pružně zareagoval na nové podmínky a připravil částečně novou slavnostní nabídku.

Práčata v údolí historie, sobota 27. 6. 2020, Housův mlýn, 14:00 až 18:00 hod.

Tato zábavná akce je určena pro rodiny s dětmi a nebyla původně plánována. „Jelikož jsme nemohli uspořádat dětský den, je to vlastně taková malá náhrada jak v rámci výročí, tak pro děti. Další myšlenka byla i ta, že táborské děti většinou neznají Husitské dny, které náš odbor pořádá pro školy každý rok na začátku června. Častěji na ně jezdí školy z jiných okresů. Chceme tento program dopřát i táborským dětem,“ uvedla vedoucí OKaCR Radka Šimková.

Ve 14 hod. začne program výstřelem z děla. V 15 hod. bude divadelní představení O životě mistra Jana Husa a v 17. 15 hod. se děti mohou těšit na molitanovou bitvu. Celé odpoledne budou připraveny historické aktivity pro děti (soutěže, ukázky dobových řemesel, ražba mincí, lukostřelnice). Návštěvníci mohou ochutnat stylové občerstvení v husitské krčmě.

Spodní proudy Jordánu, neděle 5. 7. 2020, Jordánská pláž (Sokolská plovárna), 17:00 až 22:00 hod. 

Půjde o přehlídku současné hudební scény k 600. výročí založení města. Fanoušci uvidí a uslyší Sviště v orchestřišti (17 hod.), hudební projekt STINKA (18.15 hod.), za kterým stojí česká spisovatelka, písničkářka a publicistka Hana Lundiaková. O zábavu se dále postará legendární táborská crossoverová kapela SOBI20 (19.30 hod.) s hosty Jay & Adie a sólový projekt skladatele Tomáše Reindla OMNION (21 hod.).

Pietní akt k 605. výročí upálení mistra Jana Husa, neděle 5. 7. 2020, Husovo nám., 19:30 hod.

Tradiční pietu uspořádají Město Tábor, Husitské muzeum v Táboře a Společnost pro zachování husitských památek. Promluví Mgr. Richard F. Vlasák, M.Th., zahraje Žesťový kvintet Swing Bandu Tábor.

Jazzový Tábor, neděle 19. 7. 2020, Žižkovo náměstí, 16:30 hod.

V historickém centru Žižkova náměstí se rozezní jazzová a swingová hudba. Největší hvězdou večera bude ve 21:00 hod. Jan Smigmator s doprovodným kvartetem (Vladimír Strnad - piano, Jan Greifoner - kontrabas, Josef Vejvoda - bicí nástroje, Jan Kyncl – tenorsaxofon). Jazzový a swingový zpěvák s noblesou sobě vlastní ztělesňuje odkaz swingových králů. Jeho hlas, styl, frázování a láska k jazzu a swingu ho dnes řadí mezi přední interprety tohoto žánru v Evropě!

Dalším vrcholem bude vystoupení Radky Fišarové (19:30 hod.), zpěvačky a muzikálové herečky. Česká Edith Piaf zazpívá nejslavnější písně svého žánru – jazzu, swingu a šansonu. Program obohatí i táborská kapela BASTA trio (16:30 hod.) s originálními aranžemi i osobitým zvukem, netradičním způsobem zpracování lidových i klasických melodií. V programu nemůže chybět táborská formace Karel Kobližka Quintet (18:00 hod.). Karel Kobližka je špičkový muzikant a propagátor jazzu.

Magická noc pod hradbami, sobota 1. 8. 2020, Velký šanc, 20:00 až 24:00 hod.

„Po třech letech budeme moci začít magický večer v hradebních prostorách Velkého šance. Na návštěvníky čeká večer plný kouzel, magických postav, iluzí a nečekaných setkání,“ uvedla Radka Šimková. Šanc obsadí čarodějnice, bludičky, cikánky, astrolog, šamani, druidové. Zážitkem bude akční scénicko-kaskadérské divadelní představení Půlnoční lovec či Velká iluzionistická show. Nebude chybět ohňová a světelná show, která ukáže sílu a živelnost ohně a nejnovější světelné technologie v kombinaci s moderním tancem. Vstupné je zdarma.

Rekonstrukce historické bitvy o Tábor, sobota 8. 8. 2020, louka u hřbitova v Klokotech, 10:00 až 21:30 hod.

Jedná se o největší kulturní akcí letošního léta, která vychází ze skutečné historické události. Na konci června 1420 se zhruba 350 jezdců pod vedením hejtmana Mikuláše z Husi vrátilo z Prahy na pomoc Táboru, který oblehla vojska Oldřicha II. z Rožmberka. Dne 30. června 1420 husité Oldřicha napadli a porazili.  „Dvouhodinový historický program spojený s rekonstrukcí bitvy vás zavede do dobového ležení. Čekají vás šermířská vystoupení, historická hudba, výuka dobových tanců, ukázky výcviku královských psů, letové ukázky dravců a ochutnávka středověké kuchyně,“ uvedla vedoucí odboru kultury.

Bitva bude předvedena čtyřikrát. Časy představení jsou naplánovány takto:

10.00 – 12.30 hod. (v 11:00 hod. bitva)

13.00 – 15.30 hod. (ve 14:00 hod. bitva)

16.00 – 18.30 hod. (v 17:00 hod. bitva)

19.00 – 21.30 hod. (ve 20:00 hod. bitva)

Na bitvu se bude vybírat vstupné, které bude jednotné: v předprodeji 50 Kč/os., na místě 100 Kč/os. Děti do 6 let a držitelé průkazu ZTP, ZTP/P s doprovodem mají vstup zdarma. Předpokládáme, že prodej vstupenek bude zahájen 8. 7. 2020 v Infocentru Města Tábora na Žižkově nám. Zájemci by neměli váhat, neboť počet vstupenek bude omezen dle platných hygienických opatření vydaných v souvislosti s výskytem COVID 19.

Neplacený doprovodný program zahrnuje historické tržiště, dětskou herní zónu, katovnu a mučírnu.

Loučení s létem aneb Prasátko Pigy na cestách, neděle 30. 8. 2020, odpočinková zóna Tismenické údolí u Ctiborova mlýna, 14:00 - 17:00 hod.

Na závěr prázdnin OKaCR připravuje zábavný pořad pro školáky, předškoláky i jejich rodiče. Děti se hlavně mohou těšit na interaktivní program s kouzlením, tančením, diskotékou, dílničkami a mnoho dalšího s prasátkem Pigy a jeho kamarádkou Lily. Nebude chybět ani program pro dospělé.

Filmové léto, Kinematograf Bratří Čadíků, Žižkovo náměstí, 25. až 28. 7. + 22. až 25. 8. 2020

Kinematograf zavítá do Tábora v letošním roce dvakrát. Opět nabídne promítání vybraných českých i zahraničních filmů. (cca ve 21.45 hodin po setmění)

25. července | POSLEDNÍ ARISTOKRATKA – filmová komedie. Režie: Jiří Vejdělek.

26. července | NA STŘEŠE – komedie, drama. Český film režiséra Jiřího Mádla.

27. července | HODINÁŘŮV UČEŇ – filmová pohádka. Režie: Jitka Rudolfová

28. července | AFRIKOU NA PIONÝRU – cestovatelský dokumentární film. Režie: Marek Slobodník. (cca ve 21.30 hodin po setmění)

22. srpna | STAŘÍCI – Drama, road movie, Česko/ Slovensko. Režie: Martin Dušek, Ondřej Provazník

23. srpna | JOKER – Krimi, drama, thriller, USA. Režie: Todd Phillips.

24. srpna | BALERÍNA – Animovaný, komedie, rodinný, Francie, Kanada. Režie: Eric Summer.

25. srpna | TERORISTKA – Komedie, drama, Česko. Režie: Radek Bajgar.

Táborská setkání, 29. ročník festivalu, 11. až 13. 9. 2020

Radní města na svém zasedání 11. května 2020 přijala usnesení, že letošní ročník festivalu s podtitulem 600 let na hoře Tábor se uskuteční, byť v jiné podobě a v jiném režimu a za dodržení epidemiologických nařízení. Táborská setkání se uskuteční v neobvyklém formátu – bez hudebních hvězd na hlavním pódiu, bez průvodů a ohňostroje, ale s využitím místních spolků, sdružení a táborských hudebních těles. Vstupné bude zdarma. Dramaturgie vytvoří desítky menších scén tak, aby nedocházelo ke kumulování návštěvníků. „Lidé budou z programu vědět, že v jednu chvíli programy začnou na více místech v různých částech města. Jsme schopni počet osob na jednotlivých akcích regulovat. Když si pomůžeme terminologií z oblasti filmu, letošní Táborská setkání se uskuteční jako Blízká setkání místního druhu,“ uvedl už dříve starosta Štěpán Pavlík.

Podrobné informace sledujte na samostatných plakátech, na webových stránkách www.visittabor.eu a na facebook.com/mutabor.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Připomeneme se osvobození města. Radnice získá do správy pomník válečných obětí

10:28 Vsetín: Připomeneme se osvobození města. Radnice získá do správy pomník válečných obětí

Pátek 3. května bude ve Vsetíně plných slavnostních událostí. Kromě otevření nového vlakového nádraž…