Táborská porodnice se těší obrovskému zájmu

18.03.2013 15:00

Nemocnice Tábor, a. s., patří nejen v Jihočeském kraji, ale i v celostátním měřítku k těm výjimečným zdravotnickým zařízením, která vykazují nárůst počtu porodů. Vloni vzrostl počet porodů o 6,2 procenta na 991, což je o 58 více než v roce 2012. Oproti roku 2011 dokonce o 12 procent a to je o 105 porodů více.

Táborská porodnice se těší obrovskému zájmu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdravotnický materiál

Táborské nemocnici se úspěšně daří popírat předpokládaný demografický vývoj, když stále více rodiček vyhledává péči zdejší porodnice. Vloni zde přivedli na svět 994 dětí, zatímco v roce 2012 to bylo 939 a rok předtím 887 novorozenců. „Myslím si, že se nám vrací naše vstřícnost ke všem možným skupinám rodiček, neustále zavádíme různé novinky, ale hlavně prosazujeme individuální přístup ke každé rodičce“ shrnuje primář gynekologicko-porodnického oddělení MUDr. Jiří Holub.

Páry, které se rozhodnou pro porod svého potomka v Táboře, mohou počítat s přátelským prostředím a velkou mírou soukromí. Mezi již běžně používané novinky patří například porodnická analgezie ve formě inhalace „rajského plynu“ a epidurální analgezie vedená zkušeným anesteziologem. „Ulehčíme tak při porodu těm maminkám, které chtějí ulevit od porodních bolestí. Když to zdravotní stav dovolí, vyhovíme i přání ´přirozeného´ porodu, kdy maminky přicházejí s porodním plánem, nechtějí jakoukoli farmakologickou pomoc od bolesti při porodu a nechtějí ani urychlení porodu. K ničemu je nenutíme, necháváme porod  běžet bez pomoci léků,“ vysvětluje přístup táborských porodníků primář MUDr. Jiří Holub s důrazem právě na vytvoření přátelského prostředí a nezasahování lékařů do přirozeného průběhu porodu.

V loňském roce táborští porodníci provedli 207 císařských řezů, což je necelých 21 procent z 991 porodů. Tímto ukazatelem se dostali dosti hluboko pod celostátní průměr cca 25 procent. Perinatální úmrtnost je v Táboře 3,02 promile, tedy méně než například celokrajský údaj lehce nad 5 promile. Ten ale ovlivňuje také centralizovaná péče o extrémně nezralé novorozence s velmi nízkou porodní hmotností například v Českých Budějovicích.

Vloni táborští specialisté operovali 1.240 pacientek gynekologicko-porodnického oddělení. Provedli téměř 20.000 ambulantních vyšetření, 4.500 sonografických a téměř 6.000 kardiotokografických vyšetření. O pacientky oddělení pečuje 10 lékařů, 29 středních zdravotnických pracovníků a jeden nelékařský zdravotnický pracovník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…