Teplárna Písek ukončila přechod z parovodních rozvodů na horkovodní

11.12.2022 8:38 | Tisková zpráva

Teplárna Písek letos ukončila konverzi parovodních rozvodů na horkovodní. Od 1. prosince přestala původním potrubím proudit pára, nosným médiem se stala horká voda, pro kterou byly vybudovány v letech 2017 až 2022 nové rozvody, navazující na stávající horkovod JIH.

Teplárna Písek ukončila přechod z parovodních rozvodů na horkovodní
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

„Konec doby parní znamená snížení tepelných ztrát v sítích, odstranění potíží s vracením kondenzátu z důvodu poruchovosti, snížení spotřeby paliv, zlepšení kvality ovzduší, efektivnější, komfortnější a bezpečnější distribuci tepla,“ řekl vedoucí úseku rozvodů a odbytu tepla Roman Kubiš. Pára byla v Písku k vytápění využívána posledních cca 60 let.

„Celkem bylo zrušeno 12,1 km parovodního a kondenzátního potrubí a vybudováno 11,5 km horkovodu. Celkové investice dosáhly 288 milionu korun bez daně,“ uvedla ředitelka Teplárny Písek Andrea Žáková.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

Na rozsáhlou modernizaci soustavy zásobování teplem byly využity prostředky z Programu podpory Úspory energie v SZT, jenž byl vypsán v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, který spravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Náročný projekt přechodu z páry na horkou vodu byl rozdělen do tří etap. V letech 2017–2018 proběhla etapa Písek – Horkovod východ, kdy byl horkovod doveden ze sídliště Jih do oblasti sídliště Dr. Horákové a sídliště Za Kapličkou včetně Nemocnice Písek.

Během etapy Přechod parovodu na horkovod v letech 2018–2021 byl horkovod veden ze sídliště Jih na výtopnu Samoty a propojen se stávajícím horkovodem Dukla (levý břeh Otavy). Poslední etapa nazvaná Horkovod do TVS Hradiště byla realizována v letech 2021–2022 a během ní byl položen horkovod od Šrámkova mostu do výměníkové stanice TVS Hradiště a byl zrušen parovod přes areál Jitexu.

Součástí projektů byla náhrada neefektivních parních výměníkových stanic za horkovodní, převážně v kompaktním provedení. V rámci modernizace zásobovací soustavy se podařilo rozšířit horkovodní rozvody do centra města. Teplárna Písek, a. s., tak získala nové odběratele, kteří byli přepojeni z dožitých plynových kotelen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

10:28 Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

V pátek 17. května od 18 hodin do půlnoci budete mít znovu příležitost projít si galerie, muzea a da…