Teplice: Město obnoví Zámeckou zahradu

11.11.2021 8:36 | Tisková zpráva

Už od 17. století je Zámecká zahrada parkem doporučovaným a vyhledávaným lázeňskými hosty k procházkám a odpočinku.

Teplice: Město obnoví Zámeckou zahradu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Teplice

V průběhu historie měnila svoji podobu podle představ majitelů – šlechticů z rodu Clary-Aldringenů a od počátku 19. století je udržována ve stylu anglického parku.

Anketa

Jste pro zavření hospod a restaurací? (Ptáme se od 10. 11. 2021)

14%
75%
hlasovalo: 23659 lidí

I dnes slouží zeleň Zámecké zahrady uprostřed města pro relaxaci lázeňských hostů a obyvatel města a jako živý organismus potřebuje v podstatě neustálou péči.

V ploše zahrady roste v současnosti zhruba 2030 stromů, které byly vyhodnoceny jako solitérní exempláře, případně jako skupiny. Na základě dendrologického posudku provádí statutární město Teplice v posledních letech údržbu i obnovu porostu, která zahrnuje odborné ořezy dřevin, kácení havarijních nebo nemocných dřevin, odstraňování dřevin, které utrpěly vlivem výrazných projevů počasí a v neposlední řadě výsadbu dřevin podle zpracovaného projektu.

V průběhu roku 2020 bylo odbornými řezy ošetřeno okolo 200 ks dřevin. Minulý rok na podzim bylo v Zámecké zahradě vysázeno 184 ks dřevin. Letos bude zhruba v polovině listopadu zahájeno a letos i dokončeno kácení celkem 170 ks dřevin, přičemž 117 ks jsou menší náletové dřeviny s obvodem kmínku do 80 cm a 53 stromů má obvod větší – všechny tyto dřeviny jsou hodnoceny jako zcela suché nebo odumírající.

V další etapě bude podle dendrologického hodnocení v průběhu roku 2022 zhruba 80 ks dřevin ošetřeno odbornými ořezy. V období vegetačního klidu roku 2023 přijde na řadu další etapa kácení dřevin – dendrolog pro tuto etapu vyznačil 110 ks dřevin.

Po ukončení etap kácení a ořezů bude pravděpodobně na podzim roku 2023, nejpozději však na podzim roku 2024, provedena podle aktuálního dendrologického hodnocení další náhradní výsadba dřevin, a to v počtu, který vyplyne z projektové dokumentace po konzultacích s památkovou péčí a Národním památkovým ústavem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…