Teplice: V Třešňovce si lidé znovu vysadili přes třicet mladých stromků

01.11.2022 10:13 | Tisková zpráva

Letošní etapu obnovy třešňového sadu pod Doubravkou zakončilo podzimní sázení nových stromů. Ve čtvrtek a v pátek 27. a 28. 10. se znovu za pomocí pracovníků specializované firmy podařilo vysadit 33 kusů stromků ptačí odrůdy třešní a odrůdy Mahaleb.

Teplice: V Třešňovce si lidé znovu vysadili přes třicet mladých stromků
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Radnice v Teplicích

Každý strom měl předem připravenou jámu. Jednotlivci, skupinky i zástupci velkých kolektivů měli možnost si strom sami zasadit tak, aby byl ve správné výšce a stromy v sadu tvořily linie. Stromek bylo potřeba řádně upevnit k dočasné „ohrádce“, zabezpečit proti okusu divokou zvěří a v případě zájmu mohli lidé „svůj“ strom označit vlastní cedulkou.

Sad by měl být odpočinkovým a relaxačním místem pro všechny. Bude i nadále veřejně přístupný a bude záležet na každém z nás, jak bude prosperovat. Sad, to jsou voňavé stromy a keře obsypané ovocem. Zvláště cenné jsou pro krajinu sady původních odrůd jabloní, třešní a dalších pochutin se zatravněným prostorem mezi nimi. Hodí se do města i do krajiny, kde velmi příznivě ovlivňují své okolí. Jsou oázou rosy, klidu a věčně pilných včel. Stromy v sadu lákají třeba pro piknik nebo procházky.

Pro skutečný přínos krajině je vhodnější stromy vysadit s většími rozestupy, aby se koruna mohla více rozrůst. Tady se sad může skutečně rozvinout a plnit i další funkce než jen plození ovoce. Nejlepší je okolí mezi stromy doplnit trávou a dvakrát ročně ji posekat. Stromy tak budou mít dostatek vláhy a seno můžete použít třeba jako podestýlku králíkům. Nebo pod stromy můžete nechat trávu spásat.

PROČ SÁZET SADY

Zvyšují pestrost krajiny a pomáhají nám v orientaci.
Mňam! Jejich plody jsou jedlé a chutné.
Jsou medonosnými dřevinami. To znamená, že lákají včely, na jejichž medu si pak můžeme pochutnat. Včelky stromům pomohou se vznikem plodů.
Dávají nám stín a půdě vláhu, ochlazují okolí.
Jejich kořeny zpevňují půdu, a zabraňují tak erozi.
Jsou historicky spjaty s českou krajinou.
Jsou domovem drobných živočichů, jakou jsou ptáci, včely, brouci, ale i netopýři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …