Třebíč: Dortmund, Wels a Třebíč budou férově nakupovat

03.08.2013 19:20

Tři města se zapojila do projektu podpořeného Evropskou unií.

Třebíč: Dortmund, Wels a Třebíč budou férově nakupovat
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Víte, co je to fair trade? Už jste někdy slyšeli o sociálně spravedlivém nákupu? S těmito pojmy se úředníci třebíčské radnice i občané budou nyní setkávat častěji.

Fair trade velmi stručně řečeno znamená, že producent potravin nebo jiného zboží v zemích globálního jihu materiálně a sociálně nestrádá a nikdo ho nevykořisťuje nízkou mzdou nebo stlačenými výkupními cenami. Na plantáži nebo v manufaktuře nepracují děti. Nejčastěji se v rámci fair trade produkují a obchodují komodity jako káva, třtinový cukr, kakao, ovoce a bavlna. Sociálně spravedlivá kritéria se už ale začínají používat například také při importu dlažebního kamene z Asie.

Město Třebíč se nyní zapojilo do tříletého projektu kompletně financovaného Evropskou unií. Nese název „Každá obec se počítá!“ Tři města ze tří zemí EU se za podpory tří neziskových uskupení budou věnovat propagaci spravedlivého obchodu a pořizovat certifikované výrobky. Vedle Třebíče se evropského projektu účastní německé město Dortmund, rakouské město Wels a nevládní organizace NaZemi z Česka, Christliche Iniciative Romero z Německa a Südwind z Rakouska. Kromě osvěty a drobného nákupu výrobků je cílem začít používat sociálně spravedlivá kritéria i ve větším měřítku – třeba při vypisování veřejných zakázek.

Zahajovací setkání projektu se konalo v polovině července v Dortmundu. Třebíč tam zastupovala místostarostka Marie Černá. Prezentovala aktivity, které ve městě běží od roku 2009. Zahraniční partneři se mimo jiné dozvěděli o první fairtradové škole v regionu, kterou je Hotelová škola. Třebíč výhledově plánuje stát se prvním fairtradovým městem na Vysočině. „Jsme si vědomi toho, že v dnešním globalizovaném světě nesou i obce velkou odpovědnost. Prostřednictvím sociálně spravedlivého nákupu chceme pomoci lidem globálního jihu. Náš společný projekt s městy Dortmund a Wels k tomu vytváří základnu, ze které mohou potom vycházet i další města v naší republice“, řekla na setkání v Německu Marie Černá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: trebic.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

16:31 České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

V pořadí už jedenáctý extraligový titul získali volejbalisté Českých Budějovic, když ve čtvrtém finá…