Třebíč: Lidé vybrali v anketě investice z participativního rozpočtu

07.12.2020 13:55

V pondělí 30. listopadu o půlnoci skončila anketa, ve které lidé mohli vybírat z celkem osmi přihlášených projektů ty, které město v následujícím roce zrealizuje. Návrhy na zlepšení veřejného prostoru podávali do takzvaného participativního rozpočtu občané do konce června letošního roku.

Třebíč: Lidé vybrali v anketě investice z participativního rozpočtu
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Po zhodnocení jednotlivými odbory, zda jsou projekty realizovatelné, pak lidé mohli vybírat z osmi projektů ty, které považovali za největší přínos pro město a jeho obyvatele. Vybrány byly návrhy do 3,6 milionu korun, které získaly nejvíce hlasů.

V anketě hlasovalo celkem 1804 respondentů. Nejvíce hlasů, celkem 1053, získala obnova nádvoří u ZŠ Benešova. Jedná se o vybudování herní zóny pro sídliště v okolí základní školy Benešova, jejíž součástí jsou lanové aktivity a malba herních prvků na zámkovou dlažbu, doplnění laviček a instalace basketbalového koše. Předpokládané náklady na tento projekt jsou ve výši 637 760 korun.

Druhým projektem s nejvyšším počtem hlasů je vybudování dětského hřiště pod kaštanovou alejí u hlavního vstupu do parku v Libušině údolí. Zde přibydou skluzavky, lezecké stěny a další prostor pro sportovní aktivity. Předpokládané náklady činí 640 000 korun a v anketě projekt získal 778 hlasů.

Anketa

Jste pro to, aby vláda znovu zavřela obchody a restaurace?

52%
48%
hlasovalo: 15094 lidí

Třetí návrh, kterému udělili lidé 751 hlasů, je rekultivace okolí rybníku Kuchyňka. Projekt předpokládá zbudování naučné stezky a mobiliáře a opravu pláže u rybníka. Předpokládané náklady jsou 948 000 korun.

Čtvrtý projekt, který bude z participativního rozpočtu podpořen, je vybudování hravého chodníku u základní školy Kpt. Jaroše. Zahrnuje nový mobiliář, úpravu zeleně, hrací plány pro člověče nezlob se, šachy nebo skákacího panáka, hmyzí domečky nebo bosou stezku. Náklady na tuto akci jsou zhruba 900 000 korun.

Celkem budou tedy podpořeny čtyři projekty v předpokládané výši 3 125 760 korun a město je zrealizuje v příštím roce.

Návrhy, které lidé v anketě nevybrali, jsou venkovní workoutové hřiště na Hájku, rekonstrukce povrchu účelové komunikace na pozemku č. 1491/2, úprava hřiště v Novodvorské ulici a revitalizace odpočinkové zóny u klubu Hájek.

Anketa byla na webu města k dispozici od 1. října do 30. listopadu. Každý hlasující měl k dispozici tři kladné a jeden záporný hlas. Ten mohli lidé přidělit až po udělení dvou kladných hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…