Třebíč: Na bývalém kině Moravia je nová pamětní deska

18.11.2021 19:31 | Tisková zpráva

V pondělí 15. listopadu byla slavnostně odhalena pamětní deska, věnovaná druhému babickému procesu. Pamětní desku, zhotovenou městem při příležitosti 70 let od procesu, odhalil předseda Senátu Miloš Vystrčil se starostou Třebíče Pavlem Pacalem.

Třebíč: Na bývalém kině Moravia je nová pamětní deska
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Přítomni byli další vážení hosté, mj. senátorka Hana Žáková, historik, potomek jednoho z odsouzených Michal Stehlík, který měl poté přednášku právě o babickém procesu, místostarostové města, zastupitelé a další.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil připomněl, že případ Babice byl vlastně honem na kněží a na ty, kteří se nebojí říkat pravdu. Jeho slova potvrdil i starosta města Pavel Pacal: “Dnes tady stojíme, abychom si připomněli, jak snadno lze ztratit právo na svobodu, jak snadno lze ztratit právo na život. Nesmíme podlehnout mylnému dojmu, že svoboda se všemi jejími příjemnými aspekty, jsou samozřejmé a navždy. Nemusí být!“

Ve dnech 13. až 15. listopadu 1951 proběhl v této budově politicky motivovaný 2. babický proces, při němž bylo odsouzeno sedmnáct osob a na jedné z nich tím byla spáchána justiční vražda,“ stojí v záhlaví pamětní desky, která byla na budovu Komunitního centra MORAVIA umístěna proto, že v roce 1951 byl soudní proces konán právě v této budově, tehdy kině Svět. K trestu smrti zde byl odsouzen páter Jan Bula.

Zejména Janu Bulovi věnoval historik Michal Stehlík většinu své přednášky, kterou si přišlo poslechnout zhruba 90 lidí. Historik je autorem publikace Babické vraždy, která se tématem podrobně zabývá. V přednášce zazněly také dobové nahrávky ze soudního procesu v Jihlavě, při nichž posluchačům naskakovala husí kůže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …