Třebíč: Na radnici najdete galerii představitelů města

26.12.2019 18:59

Od pondělí 9. prosince je v prvním patře radnice na Karlově náměstí instalovaná galerie představitelů města, tedy starostů i předsedů národního výboru od roku 1850 až dodnes.

Třebíč: Na radnici najdete galerii představitelů města
Foto: rep
Popisek: Třebíč

„Galerie starostů přináší přehled vedoucích osobností třebíčské radnice, počínaje prvním voleným starostou Martinem Hasskem, přes předsedy národního výboru a porevoluční starosty až po současnost. V čele města zatím ani jednou nestála žena, dosud vedlo Třebíč celkem 32 mužů,“ popsal galerii starosta města Pavel Pacal.

Nejdéle zastával svoji funkci Jan František Kubeš, a to 24 let. V letech 1945 až 1989 nebyl představitelem města starosta, ale předseda Místního nebo Městského národního výboru. Galerii nechalo zpracovat město, ve spolupráci s archivářkou Státního okresního archivu v Třebíči Jitkou Padrnosovou.

Výzva

Do galerie se nám nepodařilo sehnat fotografie dvou představitelů města. A to pana Jaroslava Joury, který byl předsedou MNV v letech 1951 až 1957 a pana Miroslava Sedláčka, předsedy MěNV v letech 1976 až 1981. Prosíme potomky a rodiny a vlastně veškerou veřejnost, aby zapátrali ve svých archivech. Pokud máte fotografii výše zmíněných pánů, prosíme o její zapůjčení k naskenování a zveřejnění v galerii.

Galerie starostů na webu města najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…