Třebíč: Opravená kaplička zvítězila v krajském kole soutěže

14.02.2019 15:12

Během letních měsíců loňského roku byla celkově zrekonstruovaná kaplička Panny Marie v ulici Dělnické náměstí v Třebíči. Nyní kaplička zvítězila v krajském kole soutěže Památka roku 2018, v kategorii rekonstrukce do 2 milionů korun, kterou vyhlašuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

Třebíč: Opravená kaplička zvítězila v krajském kole soutěže
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Výklenková kaplička Panny Marie je kulturní památkou od roku 1958, jedná se o barokní volně stojící kapličku obdélníkového půdorysu. Speciální řemeslné práce spočívaly v odstranění druhotných vrstev omítek až na autentickou omítku a v rekonstrukci plastického členění podle odkrytého originálu. Štukatérské práce směřovaly k historicky věrohodné podobě, docílené užitím srovnatelných technologických postupů.

„Celkovou obnovu kapličky jsme vedli tak, aby došlo k návratu její autentické architektonické podoby. Vycházeli jsme z dobových fotografií, které máme k dispozici,“ uvedl místostarosta města Pavel Janata.

Oprava kapličky byla provedena štukatérem Jindřichem Krejčím ze Štoků u Havlíčkova Brodu. Celkové náklady na rekonstrukci byly necelých 230 tisíc korun.

Jak si kaplička povede mezi ostatními krajskými vítězi, se dozvíme 28. března, kdy proběhne vyhlášení vítězů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…