Třebíč: Voda není samozřejmost

28.07.2019 17:12

Voda je nejcennějším přírodním zdrojem. Jejího strategického významu jsme si vědomi všichni, přesto často zapomínáme na to, že její zásoby nejsou bezedné. Dlouhá období sucha a rozšiřování území bez dostatku vody nejsou jen problémem některých vzdálených zemí, ale dotýkají se v posledních letech i celé České republiky. Vodních zdrojů rok od roku ubývá i v našem regionu.

Třebíč: Voda není samozřejmost
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Zásoby podzemních vod se tenčí. Ve městech (a nejen v nich) se obklopujeme betonem a asfaltem, čímž zanikají přirozená odtoková místa. Kvůli neschopnosti zadržet dešťovou vodu v krajině snadněji dochází k povodním, které střídají dlouhá období sucha. To vše nás nutí k zamyšlení, jak efektivně hospodařit s vodními zdroji, eliminovat tvorbu tepelných ostrovů v městských aglomeracích a účinně využívat dešťovou vodu potřebnou pro závlahy a celkové ochlazení prostředí.

Základem efektivního vodního hospodářství je proto udržovat vodu v krajině a zajistit, aby se dešťová voda vsákla do země v místě, kam spadne. Zčásti se díky tomu doplní zásoby podzemních vod a částečně se voda zároveň odpaří do vzduchu, který v horkých dnech ochladí.

Vedle zelených střech a fasád, které jsou schopné efektivně zadržovat srážkovou vodu, je však potřeba myslet i na samotné zužitkování dešťové a na recyklaci odpadní tzv. šedé vody. Právě díky tomu lze totiž výrazně ušetřit na spotřebě pitné vody v domácnostech a redukovat množství vypuštěných vod. Dešťovou vodu je možné využít zejména k zavlažování vegetace, praní, úklidu či splachování na toaletě. Podobným způsobem je možné zužitkovat i tu odpadní, která pochází z umyvadel, van a sprch.

Obecně je ale připravenost lidí na ekologické varianty a nakládání s odpadními vodami malá. Přitom až jednu čtvrtinu celkové spotřeby pitné vody vysoké kvality v domácnostech prosplachujeme právě na toaletách. Je proto nezbytné vysvětlovat důležitost hospodaření s vodou široké veřejnosti a změnit tak postupně přístup jednotlivců ve vztahu k jejímu využívání a šetření s ní.

Ruku v ruce s nejrůznějšími legislativními opatřeními na efektivnější využívání vody je totiž nejdůležitější změna našeho postoje k vodnímu hospodářství.

I město Třebíč je si zcela vědomo rizik, které mohou vlivem změn klimatu v následujících letech nastat. Proto bude zadávat vypracování strategického plánu rozvoje systému zeleně města Třebíč a současně má zažádáno o dotaci na pořízení strategického dokumentu řešícího adaptaci našeho města na změnu klimatu. Oba tyto dokumenty by měly pomoci řešit (včetně celé řady dalších menších opatření), jakým udržitelným směrem by se měla Třebíč v následujících letech ubírat.

Výběr několika drobností, kterými lze doma šetřit vodou

Koupelna a prádelna:

Největší část spotřebované vody připadá na osobní hygienu. Každý z nás jí spotřebuje na mytí asi 60 litrů, což je celá polovina celkové denní spotřeby. Např. umytí rukou spotřebuje 3 litry vody, plná vana 150 litrů, sprchování kolem 60 litrů vody. Velká spotřeba vody připadá v každé domácnosti na toaletu. Jedno spláchnutí může znamenat až 10 litrů vody.

  • Pravidelně kontrolujte, že neprotéká toaleta. Během jedné hodiny může takto poškozenou toaletou odtéci až 80 litrů vody! Stejně tak mohou za zbytečné plýtvání vodou kapající kohoutky a sprchové hlavice.
  • Nahraďte starou toaletu modernější a úspornější. Na běžné spláchnutí spotřebuje klasická toaleta až 8 litrů vody, zatímco úsporné stačí i méně než polovina. Výhodné jsou také toalety s duálním splachováním – umožňuje spláchnout dle aktuální potřeby buď 3 litry, nebo 7 litrů vody.
  • Používejte úsporné sprchové hadice a perlátory na koupelnové baterie.
  • Při osobní hygieně nenechávejte bezúčelně téct vodu. Úsporný perlátor průtok sníží na 6 litrů za minutu.
  • Dávejte přednost sprše; oproti koupeli ve vaně ušetříte až polovinu vody.
  • Pračku zapínejte vždy, když je plná. Perte vždy s plným bubnem.
  • Když vybíráte novou pračku, nevšímejte si pouze spotřeby energie, ale i spotřeby vody. Některé typy se od sebe mohou lišit spotřebou až 30 l na jeden prací cyklus.

Kuchyně:

Mytí nádobí a úklid spotřebovávají podobně velké množství vody jako osobní hygiena. Nejvíce úsporné je používání myčky nádobí. Mytím nádobí pod tekoucí vodou spotřebujete trojnásobek vody oproti mytí nádobí v napuštěném dřezu.

  • Myčku pouštějte, až když je opravdu zaplněná. Pokud to vaše myčka umožňuje, upřednostňujte úsporný mycí program.
  • Hrnce a pánve nechte odmočit, mytí potom půjde snadněji. Není třeba drhnout pánve a hrnce pod proudem tekoucí vody.
  • Pokud ještě v kuchyni (nebo koupelně) nemáte pákovou baterii, pořiďte si ji – zkrátí totiž dobu nastavování teploty vody. Páková baterie navíc ušetří až 30 % energie vynaložené právě na nastavování teploty vody.
  • Kapající kohoutek opravte, i malý únik po kapkách může ve výsledku znamenat mnoho litrů vody. Kapajícím kohoutkem totiž může denně "odkapat" 24 litrů vody, tj. 1 l/ hod., což za rok činí skoro 9 m3.

Zalévání rostlin a zahrada:

  • Pokud napouštíte vodu pro pokojové rostliny, je lepší ji nechat odstát, než čekat na vodu pokojové teploty. Během toho odtékají zbytečně litry vody do odpadu.
  • Pokud máte zahradu, je nejvhodnější pořídit sud nebo nádrž a chytat vodu dešťovou. Navíc měkká dešťová voda je pro rostliny vhodnější.
  • Zalévejte ráno nebo večer, kdy je menší výpar vody a rostliny vodu snáze využijí. Často kontrolujte hadici i její koncovku. Poškozenou hadicí mohou unikat litry vody. Zajímavým řešením může být i využití odpadní vody na podpovrchovou kapkovací závlahu.

Ostatní:

  • Učte děti, aby po každém použití vypnuly kohoutek. Správné návyky se jim budou v budoucnu hodit.
  • Pokud se v horkém létě osvěžujete zahradní hadicí, udělejte to v místě, kde např. nejrychleji vysychá trávník. Odtékající voda tak bude znovu využita.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…