Třebíč loni navštívilo téměř 124 tisíc turistů

21.01.2023 17:02 | Tisková zpráva

V roce 2022 se vydalo do Třebíče 123 623 návštěvníků. Nejvyšší návštěvnost zaznamenaly tradičně památky, zapsané v seznamu UNESCO.

Třebíč loni navštívilo téměř 124 tisíc turistů
Foto: rep
Popisek: Třebíč

„Pro prohlídku baziliky sv. Prokopa se rozhodlo 22 tisíc turistů. Zadní synagogu a Dům Seligmanna Bauera včetně komentovaných prohlídek židovské čtvrti se rozhodlo navštívit stejné množství turistů jako baziliku sv. Prokopa, tedy 22 tisíc osob,“ informovala Kateřina Hagarová, vedoucí informačních center v Třebíči.

Pohled z městské věže u kostela sv. Martina si nenechalo ujít 11 564 návštěvníků, větrný mlýn 8382 návštěvníků a vodojem na Strážné hoře 4501 návštěvníků. Židovskou čtvrť navštěvují převážně turisté ze Spojených států a Izraele, baziliku sv. Prokopa turisté ze Slovenska, Německa a Polska. „Třebíč navštívilo celkem pět tisíc cizinců, většina z nich židovskou čtvrť,“ doplnila Kateřina Hagarová.

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28743 lidí

Také v letošním roce mohli zájemci využít akci Za větrník na větrník. V zapojených cukrárnách a kavárnách se k zákusku třebíčský větrník rozdalo 5400 vlaječek. Jako vstupenku na větrný mlýn je využilo 892 osob. „V této akci budeme pokračovat i v letošním roce,“ prozradila Kateřina Hagarová.

Návštěvníci mohli v loňském roce navštívit nově otevřenou expozici Zmizelá Třebíč. V letošním roce čeká UNESCO památky v Třebíči významné výročí, v červenci uplyne dvacet let od zápisu baziliky sv. Prokopa a židovské čtvrti se židovským hřbitovem na prestižní seznam kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

V roce 2018 došlo k rozšíření hranic památky UNESCO baziliky sv. Prokopa na celý areál původního benediktinského kláštera, dnešního zámku, sídla Muzea Vysočiny Třebíč. „Kromě oslav, spojených se zápisem, se mohou nejen místní těšit na oslavu židovských svátků Purim a Chanuka v Zadní synagoze, novou podobu Svatoprokopské poutě, festivaly Oživené židovské město a Šamajim v židovské čtvrti, Slavnosti tří kápí, kostýmované nebo rozšířené prohlídky spojené s kulturním programem na všech památkách a mnoho dalšího,“ uzavřela pozvánku do Třebíče Kateřina Hagarová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

13:37 Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

Začíná historicky první aukce nájemního bydlení v Olomouci. Registrační kolo tohoto výběrového řízen…