Třebíč začala pracovat na plánu udržitelné městské mobility

25.08.2020 21:23

Městská mobilita a doprava patří ke klíčovým faktorům rozvoje měst. Efektivní dopravní systém zajišťuje dobrou dostupnost služeb a školských i zdravotnických zařízení, ale také ekonomickou a ekologickou přepravu do zaměstnání a za dalšími aktivitami.

Třebíč začala pracovat na plánu udržitelné městské mobility
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Město Třebíč proto letos v srpnu odstartovalo, za podpory Operačního programu zaměstnanost v rámci projektu Třebíč na cestě ke Smart City II, práce na plánu udržitelné městské mobility. Práce na něm potrvají do února 2022. „Základním cílem plánu udržitelné městské mobility není jen popis současného stavu a výčet plánovaných změn. Je potřeba dokument vnímat jako kompletní popis cesty od současného stavu ke stavu ideálnímu. Počítáme se zapojením veřejnosti, dopravců, odborníků ale i organizací, které v Třebíči působí,“ popsal starosta města Třebíč Pavel Pacal a upřesnil, že součástí udržitelné mobility je zejména řešení parkování v Třebíči, cyklotrasy a pěší zóny.

Anketa

Je Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví? (Ptáme se od 25. 8. 2020)

67%
33%
hlasovalo: 13496 lidí

První částí, na které se začalo pracovat, je analýza současného stavu. Na ni pak budou navazovat opatření a plán realizace. Nedílnou součástí procesu je komunikace s veřejností. „Doprava a městská mobilita se týká všech, kteří bydlí a pracují v Třebíči. Proto chceme plán a z něj vyplývající opatření s občany diskutovat. Důležité pro nás budou také postřehy od občanů, jejich nápady a zjištění, co by zlepšilo pohyb po Třebíči,“ uvedl Pavel Pacal. Podle něj je potřeba reagovat na stále narůstající dopravní zatížení a změnu životního stylu. Třebíč má být městem pro lidi, nikoli městem projíždějících aut, nervózních řidičů a vozidel, která není kde zaparkovat.

Nejedná se o první strategický dokument. Město už má zpracovanou Koncepci mobility a dopravní obslužnosti města Třebíče a na tento dokument bude nyní navazovat.

Co je to Plán udržitelné městské mobility?
Jedná se o základní strategický dokument, který popíše současný stav všech módů dopravy ve městě a v blízkém okolí, popíše největší nedostatky, vyzdvihne příležitosti, a především navrhne soubor opatření, které současnou situaci dílčích módů dopravy buď zlepší, nebo zajistí, aby se dále nezhoršila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…