Tři roky od povodní: Praha stále není zcela připravená na velkou vodu na Rokytce a Botiči

23.06.2016 7:31

Starostové deseti pražských městských částí a Říčan podepsali dnes u Rokytky memorandum o vzájemné spolupráci ohledně protipovodňových opatření v povodí této říčky.

Tři roky od povodní: Praha stále není zcela připravená na velkou vodu na Rokytce a Botiči
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

Starostové deseti pražských městských částí a Říčan podepsali dnes u Rokytky memorandum o vzájemné spolupráci ohledně protipovodňových opatření v povodí této říčky. V roce 2013 se v červnu relativně malá říčka stala zdrojem velkých problémů při povodních v Praze, hlavně v Hrdlořezech, Vysočanech a Libni a také pod Hostivařskou přehradou. V Říčanech starostové představili poradci ministra životního prostředí Petru Kalašovi projekty, pro které je v následujících letech nutné zajistit finanční podporu.

Jde především o vytvoření rozlivových zón, suchých poldrů a úprav ve volné krajině jako je výsadba mezí, remízků a tvorba malých vodních ploch. Jak Praha, tak Říčany mají k dispozici návrhové studie těchto opatření, zároveň společně hledají zdroje na realizaci projektů.

„Potřebujeme, aby pražský magistrát, vedení Středočeského kraje a ministerstva stále vnímaly menší pražské toky jako velmi rizikové. Na Vltavě jsou zábrany, kaskáda přehrad. Na Rokytce nebo Botiči ale voda napáchala v pražských ulicích také stamilionové škody a to nebyla ani padesátiletá povodeň,“ říká iniciátor memoranda Roman Petrus, starosta městské části Praha 8 a dodává: „Jsme na povodeň připravenější, ale opravdu účinná opatření se teprve navrhují. A rozhodně v tom potřebujeme koordinovanou pomoc.“

Odborníci nyní navrhují několik suchých poldrů, které by dokázaly zastavit až padesátiletou povodeň. Jeden z nich by se mohl nacházet mezi městem Říčany a městskou částí Kolovraty na Říčanském potoce. Další mezi Nedvězím a Královicemi. Navrhuje se také výstavba nových rybníků a nádrží na Rokytce. Starostové si také uvědomují, že v okolí toků – zejména v záplavových zónách je potřeba velmi pečlivě zvážit výstavbu nových objektů zvláště v dosud nezastavěném území.

„Z tohoto pohledu bedlivě sledujeme přípravu Metropolitního plánu či územního plánu Říčan. Je jisté, že povodeň přijde a je důležité stát za tím, že voda musí dostat prostor. Rádi bychom iniciovali kupříkladu pilotní projekt úprav zemědělské krajiny s důrazem na hospodaření s vodou s cílem zadržet co nejvíce vody v krajině,“ říkají starostové.

Setkání u opraveného Mlýnského rybníka

Starostové také spolupracují s magistrátem hlavního města a odborníky na vytvoření nového systému přenosu informací o srážkách a průtoku na menších tocích v Praze. Jsou iniciátorem společných cvičení. Důležitá je také spolupráce na údržbě toků. Po podpisu memoranda se starostové zúčastnili setkání na hrázi nově zrekonstruovaného Mlýnského rybníka v Říčanech. Říčany navštívil také poradce ministra životního prostředí Petr Kalaš, který zastupoval ministra Richarda Brabce. Ten kvůli zasedání vlády nemohl dorazit.

„Jsem rád, že jsme dnes mohli ukázat opravený Mlýnský rybník, který se při povodních málem protrhl. Jeho hráz pak musely bagry následně provizorně snížit. Sluší se poděkovat Ministerstvu životního prostředí i pražskému magistrátu za podporu, nicméně v přípravě na velkou vodu je potřeba udělat ještě mnoho práce,“ říká starosta Říčan Vladimír Kořen.

Mlýnský rybník prošel celkovou rekonstrukcí. Opravená a zpevněná je hráz, z rybníka bylo vyvezeno 70 000 kubíků bahna. Zcela nový je koncept přelivu, který bude bez zásahu člověka tlumit povodňovou vlnu. Celkové investiční náklady skončily pod hranicí 40 milionů korun, přičemž více než 18 miliony přispělo Ministerstvo životního prostředí.

Stavbu realizovala společnost HYDRO & KOV s.r.o. na základě projektu VODNÍ DÍLA - TBD a.s. Do budoucna bude rybník zejména rekreační a stane se sportovním rybářským revírem. V rámci setkání ministr životního prostředí Richard Brabec a starosta Říčan do rybníka vypustili dva sedmikilové kapry, diváci zároveň mohli sledovat show na flyboardu či zakopání schránky pro budoucí generace, kterou na dno rybníka umístili potápěči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.