Tři významní Kroměřížané převzali cenu města za rok 2022

13.01.2023 7:35 | Tisková zpráva

Novoroční koncert, který v Domě kultury v Kroměříži ve středu 11. ledna zahájil oslavy 760 let trvání města Kroměříže, se stal příležitostí k předání nejvýznamnějšího ocenění, které město uděluje – Ceny města Kroměříže.

Tři významní Kroměřížané převzali cenu města za rok 2022
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Za rok 2022 ji získaly hned tři osobnosti – pánové, kteří se významným způsobem podíleli na rozvoji a propagaci Kroměříže, Vladimír Mikula, Václav Pulkrábek a Jiří Šafařík. „Bylo mi potěšením, setkat se se všemi pány osobně při předávání cen města. Rád bych jim poděkoval za jejich celoživotní práci, která přispěla ke zviditelnění města, a za jejich aktivitu, jež pozitivně ovlivnila spoustu dalších lidí v jejich okolí. Do dalších let jim přeji spokojenost a hlavně zdraví,“ řekl starosta Tomáš Opatrný.

Vladimír Mikula je kroměřížským rodákem a ve městě prožil také většinu svého života. Pracoval v Psychiatrické nemocnici v Kroměříži, kde vedl největší primariát. Je významnou osobností jak mezi odborníky z řad sociálních psychiatrů, tak i mezi studenty, kteří do kroměřížské léčebny jezdili na praxi. Pořádal v Kroměříži vědecké dny psychiatrů, sympozia zaměřená na sociální psychiatrii. Jeho celoživotním koníčkem je hudba, hrál na basu v orchestru založeném Jaromírem Hniličkou. Svůj vztah k hudbě využil i v práci v rámci muzikoterapie, k níž využíval swingovou kapelu, kterou založil a ve které sám hrával. V roce 2013 obdržel Heverochovu medaili za práci v oblasti sociální psychiatrie.

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí

Václav Pulkrábek se sice v Kroměříži nenarodil, ale po svém příchodu sem se záhy a aktivně zapojil do dění ve městě. Coby člen lyžařského oddílu Slavia Kroměříž se podílel na výstavbě lyžařského střediska na Trojáku, a to jako stavbyvedoucí, ale také jako zručný řemeslník. Odpracoval zde stovky hodin bez nároku na odměnu, byl vždy obětavý, vytrvalý a profesionální. Jeho druhou láskou kromě sportu je divadlo. V místním divadelním spolku pracoval jako výrobce kulis a kulisák, technik, řidič, oponář, nějakou dobu také jako vedoucí spolku. To vše opět zcela nezištně. V roce 2022 oslavil 80. narozeniny a stále se, pokud mu to zdraví dovolí, aktivně podílí na činnosti místních divadelníků.

Jiří Šafařík pochází z Hořic. V Kroměříži od roku 1965 vyučoval na Konzervatoři P. J. Vejvanovského dějiny hudby. Je autorem mnoha odborných materiálů týkajících se především renesanční a barokní hudby, k nejoceňovanějším patří třídílná publikace Dějiny hudby, učebnice, která nemá podle odborníků ve střední Evropě obdoby. V roce 1961 založil v Kroměříži smíšený sbor s názvem Komorní polyfonní sdružení, které se o čtyři roky později přejmenovalo na Moravské madrigalisty. Jiří Šafařík byl jeho dirigentem a uměleckým vedoucím 29 let. Jde o amatérské těleso, kde se potkávají lidé různých profesí a které má na svém kontě řadu úspěchů, ocenění a také několik natočených hudebních nosičů.

Kandidáty na Cenu města Kroměříže navrhuje veřejnost nebo organizace, které sídlí ve městě. Z nominovaných pak laureáty ceny vybírá zastupitelstvo města. Udělení Ceny města Kroměříže je spojeno s předáním čestného uznání, věcné ceny a peněžní odměny. Ocenění již získali: Jan Štěpánek, Jaromír Hnilička, Josef Kvapilík, Karel Janeček, Antonín Lukáš, Sylviane Brazillierová, Eva Nováková, Evžen Petřík, Jitka Dvořáková, Josef Olišar, Zdeňka Skaličková, Stanislav Kratochvíl a Miroslav Pilát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…