Třinec: Domov Sosna v novém

20.08.2018 11:32

Velkými stavebními úpravami procházel od února letošního roku vchod i interiéry Domova Sosna v Třinci. Na výsledek stavebních prací, které přispěly ke zvýšení komfortu a bezpečnosti obyvatel domova, se přišlo podívat i vedení města Třince, radní města, zástupci odboru sociálních věcí třinecké radnice a další hosté.

Třinec: Domov Sosna v novém
Foto: wikipedia
Popisek: Třinec

Už zvenčí je patrné, že velkou proměnou prošel vstup do budovy, který je nyní pohodlnější a vstřícnější pro klienty s postižením. Kompletní renovace celého vstupu do Domova Sosna zahrnovala nové vstupní schodiště a především novou bezbariérovou rampu pro zdravotně postižené, která odpovídá současným normám. Původní příkrá rampa byla nahrazena bezpečnějším pozvolným nájezdem, kterým je možné bez problémů transportovat i klienta na lůžku.

Značnými změnami prošel i interiér. „Ve vnitřních prostorech došlo k celkové modernizaci vestibulu v podstatě od podlahy až po strop včetně nového osvětlení, dveří, nábytku a vrátnice. Samostatnou velkou rekonstrukcí prošlo celé hlavní schodiště od podlah, schodišťových stupňů až po strop,“ přiblížil Pavel Pezda, ředitel příspěvkové organizace Sociální služby města Třince. V rámci stavebních úprav byla zrenovována také kuřárna pro klienty domova, kam byla instalována nová vzduchotechnika pro odtah cigaretového kouře. Součástí byla i renovace chodeb a dveří kanceláří v hospodářské části domova.

Zlepšení kvality života obyvatel

„Sociální oblast je po celá léta v centru pozornosti třinecké radnice. Město Třinec se snaží nejrůznějšími způsoby pomoci těm, kteří si nedokáží sami zajistit dostatečnou péči o svou osobu, a zároveň chce ulehčit v péči o blízké pečujícím. Cílem rekonstrukce bylo nejen modernizovat již opotřebovaný interiér vstupní haly Domova Sosna, který byl vybudován před 40 léty, ale především nám šlo o zlepšení kvality života obyvatel domova. Proto jsme se rozhodli nahradit starou, nevyhovující nájezdovou rampu pro imobilní za moderní bezbariérový vstup do budovy. Mimo to došlo také k opravě vnitřního schodiště, které je vybaveno novým zábradlím usnadňujícím bezpečný pohyb chodících obyvatel po schodišti,“ uvedl místostarosta Radim Kozlovský.

Celkové náklady na stavbu si vyžádaly částku ve výši zhruba 4,2 miliony korun Kč bez DPH. Celá stavební akce byla financována z rozpočtu města Třince, na novou rampu přispěl Moravskoslezský kraj dotací ve výši 800 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…