Třinec: Již nepotřebný vánoční symbol nepatří do komunálního odpadu

08.01.2021 10:11

Svátek Tří králů ukončil cyklus vánočních svátků. To znamená mimo jiné odstrojování vánočních stromků a ukládání betlémů do skříní. V Třinci se každý rok promění na kompost několik tisíc vánočních stromečků.

Třinec: Již nepotřebný vánoční symbol nepatří do komunálního odpadu
Foto: wikipedia
Popisek: Třinec

Jen tento týden popeláři skupiny SMOLO svezli v celém regionu několik desítek jehličnanů, ale nejvíce jich bude po dnešním svátku a lidé je budou postupně odstrojovat do konce ledna. Někdy je bohužel dávají do nádob na směsný komunální odpad nebo do nádob na tříděný odpad, místo je odstavit podle našich pokynů na stanoviště kontejnerů.

Anketa

Může Donald Trump za útok demonstrantů na Kongres USA?

25%
75%
hlasovalo: 12936 lidí

„Již nepotřebný vánoční symbol nepatří do komunálního odpadu. Jednak výrazně snižuje kapacitu nádob, navíc je to neekologické. Loni jsme našli další využití pro několik tisíc vánočních stromků hlavně ze sídlišť a z centra města, protože domkaři si je zpracovávají sami. Výhodu je, že neurčujeme den, kdy mají lidé jehličnany odložit na stanoviště kontejnerů. Při menším množství je svážíme v pondělí společně s velkoobjemným odpadem, ten se ve sběrném dvoře ještě třídí. Když je jich již více, jedeme ve čtvrtky okruh jen pro stromečky,“ vysvětluje Tomáš Ondraszek, vedoucí komunálních služeb skupiny SMOLO s tím, že umělé vánoční stromky, které již dosloužily, by měli lidé odevzdat ve sběrném dvoře.

Jehličnany, které pracovníci sesbírají ze stanovišť na komunální odpad nebo přijmou ve sběrném dvoře, neskončí na skládce, ale najdou další využití. Skupina SMOLO je zpracuje ve své vlastní kompostárně v Třinci na dřevní štěpku, která po smíchání s bioodpadem slouží k výrobě kompostu. Proto je třeba stromečky odstrojit a zbavit ozdob.

„Vánoční stromečky nadrtíme na štěpku a společně s bioodpadem promícháme v míchacím voze. Hmota prochází díky působení mikroorganismů samovolným zahříváním až na 78 °C, my zajišťujeme a udržujeme v zakládkách předepsanou vlhkost a pravidelné provzdušňování, které zaručí mikrobiální nezávadnost kompostu a zamezí klíčivosti semen plevelů. Hmota takto fermentuje 6 až 8 týdnů, dozrávání pak trvá 3 až 4 měsíce,“ říká vedoucí sběrného dvora SMOLO Petr Klus s tím, že celková roční kapacita kompostárny je 8400 tun, přičemž jen letos se zde vyrobilo odhadem 1867 tun kompostu. Zpracovává se tu především pokosená tráva, listí, větve a rostlinné zbytky ze zahrádek a domácností dodávané prostřednictvím městského systému sběru bioodpadů, z údržby veřejné zeleně nebo ze sběrných dvorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…