Třinec: Město má nové instruktážní video pro zvládání krizových situací

04.07.2022 9:37 | Tisková zpráva

Co znamenají jednotlivé zvuky sirén? Jak se zachovat v případě nebezpečí? Co sám mohu udělat pro své větší bezpečí? Tyto a další otázky najdou odpověď ve videomanuálu, který pro své občany připravilo město Třinec.

Třinec: Město má nové instruktážní video pro zvládání krizových situací
Foto: archív autora
Popisek: Třinec

„Bezpečnost občanů považuje za důležitou každá samospráva. V případě města jako je Třinec, ve kterém funguje jeden z největších průmyslových podniků v Česku – Třinecké železárny, musí být bezpečnost občanů naprostou prioritou,“ uvedla primátorka města Věra Palkovská. 

Anketa

Vláda Petra Fialy dle vašeho mínění povládne (ptáme se od 30.6.2022)

94%
hlasovalo: 11258 lidí

Události z konce loňského roku, kdy došlo k úniku vysokopecního plynu z plynojemu hutě na Borku, nastartovalo proces, jehož výsledkem je aktualizovaný a rozšířený videomanuál pro zvládání krizových situací. Třinec tímto spouští seriál videí ke zvládání krizových situací a chce do budoucna motivovat své občany k seznámení s žádoucím chováním vedoucím v sebeochraně.

Videa jsou ke stažení ZDE (odkaz Krizové řízení, část „Časté odkazy“ na úvodní stránce města)

V první fázi jde o video, které se zaměřuje na únik nebezpečných plynů z areálu třinecké hutě. Občané získají nejen informace o tom, jak spolu komunikují hasiči a další složky integrovaného záchranného systému, vedení města a železáren, ale získají i praktické návody a rady, jak se v takových situacích chovat. „Samozřejmě, že metodické pokyny byly k dispozici i dříve, ale až v praxi se ukázalo, že v rámci komunikace mezi složkami integrovaného záchranného systému (IZS), hasiči TŽ a vedením města, je co zlepšovat. Systém hlášení je poplatný době vzniku, zákonné úpravě a resp. není nastaven na aktuální možnosti komunikace,“ vysvětlila primátorka města Věra Palkovská. V této souvislosti primátorka na zasedání zastupitelstva ukázala i jednoduchý „kabelkový manuál“. Jde o seznam kroků, o které se musí postarat členové krizového štábu bezprostředně po vypuknutí nějaké krizové situace. „Je to manuál, který nosím neustále u sebe, a když se něco stane třeba ve dvě hodiny ráno, pomůže nám se rychle zorientovat a jednat,“ objasnila primátorka.

Instruktážní videa ukazují, kde čerpat oficiální a přesné informace, jaká opatření se v případě úniku plynu přijímají, jak mezi sebou jednotlivé subjekty komunikují, kdy zasedá krizový štáb a taktéž, jak by se měl každý chovat a čeho se vyvarovat.

Veškeré tyto materiály budou jednoduše, viditelně a rychle ke stažení na webových stránkách města, na sociálních sítích a s propagací pomohou i regionální média a televize. „Ne každý je na Facebooku. Město proto uvažuje o dalších možnostech, aby se potřebné informace dostaly k občanům včas. Aktivní v tomto směru začne být město i na školách, v klubech důchodců a firmách. Pravidelná cvičení v minulosti sloužila hlavně pro potřeby prověření činnosti složek IZS ve zvládání krizových situací. S ohledem na aktuální vývoj ve světě by stálo za to zvážit, zda by se cvičení v budoucnu konala za aktivní spoluúčasti občanů, a vytvořily by se podmínky pro jejich zapojení a aktivní účast při zajištění vlastní bezpečnost v krizových situacích,“ říká primátorka města.

Město půjde ještě dále a podobné materiály a instruktážní videa vzniknou i pro případ dlouhodobého výpadku proudu (black out), úniku chemikálií či plynu přímo ve městě, povodní, tornáda, velkého požáru a podobně. „Asi cítíme všichni, že ve společnosti roste napětí. Naší snahou je ukázat lidem, že jsme připraveni různé situace zvládnout, ale potřebujeme k tomu jejich součinnost. Chceme motivovat lidi k sebeochraně. Sami můžeme udělat hodně pro to, abychom se ochránili a nevystavovali se ještě většímu zbytečnému riziku a to jen z důvodů neznalosti procesů a možností s řešením krizových situací,“ dodala primátorka města Třinec. Rovněž složky IZS vylepší práci s těmi občany, kteří chápou probíhající procesy a umožní bezchybnou a společnou součinnost se zvládáním krizových situací.

Instruktážní video - Mimořádná událost. Postup hasičů TŽ, Policie ČR, Městské police, záchranářů, komunikace vedení města a třinecké hutě + doporučené chování obyvatel v případě úniku plynu z areálu Třineckých železáren.
Video je ke stažení ZDE!

Animace - Mimořádná událost. Doporučené chování obyvatel v případě úniku plynu z areálu Třineckých železáren.
Video je ke stažení ZDE!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…