Třinec: Téměř šest tun stromečků jsme uchránili před skládkováním

09.02.2022 13:55 | Tisková zpráva

Začátkem února skončil v Třinci svoz vánočních stromečků. Pracovníci odpadové společnosti SMOLO CZ ze stanovišť kontejnerů sebrali a svezli necelých šest tun jehličnanů.

Třinec: Téměř šest tun stromečků jsme uchránili před skládkováním
Foto: archív autora
Popisek: Třinec

Firma je ve vlastní kompostárně zpracovává na dřevní štěpku. Po smíchání s bioodpadem slouží k výrobě kompostu.

„Hmota prochází v kompostárně díky působení mikroorganismů samovolným zahříváním až na 78 °C. My zajišťujeme a udržujeme v zakládkách předepsanou vlhkost a pravidelné provzdušňování, které zaručí mikrobiální nezávadnost kompostu a zabrání klíčivosti semen plevelů. Hmota takto fermentuje 6 až 8 týdnů, dozrávání pak trvá 3 až 4 měsíce,“ říká vedoucí sběrného dvora SMOLO CZ Petr Klus.

Celková roční kapacita kompostárny je 8 400 tun. Zpracovává se tu především pokosená tráva, listí, větve a rostlinné zbytky ze zahrádek a domácností dodávané prostřednictvím městského systému sběru bioodpadů, z údržby veřejné zeleně nebo ze sběrných dvorů.

Kompost si odebírají obce, zahradnictví, ale jezdí si pro něj i občané z širokého okolí. „Letošní zima je mírnějšího charakteru a je vidět, že lidé proto již více myslí na jarní sezónu. Zahrádkáři k nám začali jezdi pro kompost už začátkem února, obvykle je to tak měsíc později,“ doplnil Klus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: V nemocnici bude preventivní akce v rámci boje proti mozkové mrtvici

16:31 Litoměřice: V nemocnici bude preventivní akce v rámci boje proti mozkové mrtvici

Krajská zdravotní se již tradičně připojuje ke Světovému dni boje proti mozkové mrtvici, který probí…